Doe de test

Het beste medicijn tegen codependency?

codependency pleaser relaties zelfliefde Jun 13, 2023

Codependency is een toestand waarin je afhankelijk bent van de goedkeuring van anderen om je goed te voelen. Het komt voort uit een laag zelfbeeld en kan leiden tot ongezonde relaties. En ... i've been there and done that. Maar het kan absoluut anders. Echt. In dit artikel deel ik graag met je waarom het beoefenen van zelfliefde dé manier is om jezelf uit de greep van codependency te halen en een positievere relatie met jezelf en anderen op te bouwen. 

 

Waar komt codependency vandaan? 

Codependency kan ontstaan ​​uit een aantal factoren, zoals trauma, het opgroeien met disfunctionele families, enz. Codependency gaat vaak hand in hand met een laag zelfbeeld en gevoelens van schaamte en schuld. In een poging met deze gevoelens om te gaan, willen 'codependants' vaak controle nemen en anderen helpen om zich beter te voelen, en gaan zeer ver om dit te doen.

Als je de symptomen van codependency begrijpt, kun je beginnen met het aanpakken van de wortel van het probleem en op zoek gaan naar manieren om dit te veranderen.

 

Kom erachter wat zelfliefde betekent

Zelfliefde is de kwaliteit van het verzorgen van jezelf en je eigen welzijn. Als er geen goede voorbeelden waren die jou dit leerden of als je de boodschap kreeg dat je vervelend was als je behoeftig was, kan het lastig zijn om goed voor jezelf te zorgen.

Goede zelfzorg is meer dan alleen sporten en gezond eten. Bijvoorbeeld:

  • het aangeven van gezonde grenzen.
  • tijd vrijmaken voor jezelf om te ontspannen en te genieten van activiteiten die je ziel voeden.
  • het beoefenen van bewuste liefdevolle 'self-talk', oftewel gewoon lief tegen jezelf praten. 
  • koesteren van relaties met positieve mensen die je ondersteunen en aanmoedigen.
  • het beoefenen van zelf-acceptatie in plaats van uitputtend perfectionisme. 

Zelfliefde gaat daarnaast ook over het loslaten van schuldgevoelens die de Pleaser in jou heeft en jezelf toestemming geven om jezelf op een gezonde manier op de eerste plaats te zetten.

 

 

 

Beoefen mindfulness

We zijn allemaal op een bepaalde manier geconditioneerd met onszelf om te gaan. Gewoontes en gedragingen zijn gekoppeld aan overtuigingen die we over onszelf hebben. Mindfulness is een geweldige manier om je bewust te worden en om zo te gaan zien wat je doet en of wat de uitwerking van je gedrag is.  Het helpt je in het moment te leven en je bewust te zijn van je gedachten, emoties en acties. In de online training "Zelfliefde en Overgave" ligt een grote nadruk op het bewust worden van je innerlijke gedachten, acties en de manier waarop je met jezelf praat. Op deze manier wordt het makkelijker om bijvoorbeeld de innerlijke criticus te horen en in plaats daarvan contact te maken met je innerlijke liefdevolle 'ouder'. 

 

Focus op persoonlijke groei

Je kunt veel leren over zelfliefde en persoonlijke groei door het lezen van boeken, het bezoeken van een counselor of therapeut, of het deelnemen aan workshops of groepsgerichte sessies. Door inzicht te krijgen in je eigen gedrag en waarom je doet wat je doet, kun je betere beslissingen nemen voor jezelf en je relaties. Persoonlijke groei en zelfontwikkeling kan uiteindelijk leiden tot meer zelfliefde en respect voor jezelf, wat cruciaal is voor het beëindigen van codependency.

 

Heroverweeg je relaties

Als je merkt dat je in ongezonde en disfunctionele relaties zit, kan het tijd zijn om deze te veranderen of te beëindigen. Het kan moeilijk zijn om dit te doen, omdat codependency vaak betekent dat je het gevoel hebt dat je anderen moet redden of helpen, zelfs ten koste van jezelf. Zoek in dat geval hulp en weet dat er stappen zijn die je helpen om hiervan los te komen en nieuwe ervaringen in de liefde en in vriendschappen op te doen. Wat je ooit hebt geleerd, hoef je niet oneindig te blijven herhalen. 

Codependency is aangeleerd gedrag waarbij je bent teveel focus bent gaan leggen op het welzijn en je afhankelijkheid van de ander. Dit kan je in milde vorm beleven, maar het kan ook een verwoestende impact hebben op je relaties en je leven. Hoezeer je er ook grip op probeer te krijgen.

 

Zelfliefde is het antwoord. 

De uitnodiging is om zelfliefde te gaan zien als iets dat je kunt oefenen en waar je goed in kunt worden. Zo kun je jezelf helpen om uit de greep van codependency te komen.  Het beoefenen van zelfliefde betekent het verzorgen van jezelf en je eigen welzijn, het begrijpen van wat je wel en niet wilt in relaties, en het ontwikkelen van een gezonde relatie met jezelf. Het vergt oefening en geduld, maar op de lange termijn kan het helpen om gezondere relaties op te bouwen en je eigenwaarde en geluk te vergroten.

 

Liefs, 

Weet jij al welke Heart Defenders onbewust jouw ongezonde relatiepatronen in stand houden?

Doe de test hier en ontdek hoe je fijner kan relateren. 

Doe de test

Op de hoogte blijven van events, nieuwe content en meer? 

Schrijf je dan hier in voor mijn onregelmatige nieuwsbrief:)

We hate SPAM. We will never sell your information, for any reason.