Doe de test

Codependency, geld en de Great Awakening

codependency geld Aug 12, 2022

“Je ziet het pas als je het doorhebt.”

 

Codependent zijn betekent vooral dat je ongezond afhankelijk bent van een andere persoon. De andere persoon staat meestal centraal in het leven van de codependent. De codependent wringt zichzelf meestal in allerlei ongezonde bochten om haar behoeften voldaan te krijgen.

 

Gevolg is vaak dat de levensenergie weglekt in de ongezonde relatiedynamiek. Het leven van de eigen missie en ontdekken van de eigen passie krijgt bijna geen aandacht omdat deze energie volledig geïnvesteerd wordt in het krijgen of behouden van de liefde van de ander.

 

Dan wil ik je nu vragen om je voor te stellen dat de ‘ander’ geen mens is, maar geld. 

 

Zie je dan hoeveel miljarden mensen een ongezonde codependency relatie met geld hebben? 

 

Codependency ontstaat door trauma. Trauma is eigenlijk alles dat een overweldigende impact heeft gehad die op dat moment teveel voor je brein was om te verwerken. Het wordt dan opgeslagen het geheugen van je lichaamscellen tot het op een later moment alsnog ontladen kan worden. Tot die tijd draag je de impact, verpakt in je lijf, gewoon met je mee. ‘Triggers’ zijn de hints die het leven je geeft om je eraan te herinneren dat je nog iets ‘af te voelen’ hebt. 

 

Onze mind denkt daar meestal anders over. Die heeft bij de traumatische impact bedacht dat we dat dus nóóit meer gaan voelen want dat had ons bijna de kop gekost. Aldus de mind. Zo zijn er overtuigingen en gedragspatronen ontstaan die ervoor moesten zorgen dat je die pijn nooit meer zou hoeven te voelen. Een soort van innerlijk protocollen zoals uitvoerig beschreven in de Heart Defenders. 

We proberen onszelf op deze manier te beschermen, maar verliezen onze authentieke vrije zelf in dat proces. 

 

Als je geen ontspannen en vriendschappelijke relatie met geld hebt, dan is de kans groot dat je een codependent relatie met geld hebt. Je voelt je afhankelijk, bent misschien zelf boos op geld of gefrustreerd erover en voelt je machteloos en wanhopig als het er niet of niet genoeg is. 

Je gelooft dat méér geld veiligheid en geluk brengt en dus ben je er van overtuigd dat je er alles voor moet doen om maar zoveel mogelijk geld te krijgen. 

 

Het gevoel van een slaaf van geld te zijn is het overheersende gevoel van de Oude Wereld die aan het afbrokkelen is. 

Steeds minder mensen trekken het om werk te doen dat hun ziel niet voedt. Bij een partner blijven voor het geld wordt om dezelfde reden steeds lastiger. 

Op grote schaal zie je de destructieve gevolgen die deze toxische relatie met geld heeft.

 

Echter is er een groot verschil tussen de toxische codependent relatie met een andere persoon en de toxische relatie met geld. In de relatie met de andere persoon ‘klik’ je met het innerlijke beschermingsprotocol van de andere persoon. Hierdoor ontstaat een ongezonde relatiedynamiek die je samen in stand houdt.

Geld is echter neutraal. Het heeft geen familiepatronen of beschermingsmechanismen waarmee de jouwe een ongezonde dynamiek in stand houden.

Geld is in die zin ‘schoon’ en wordt daarmee een projectie van je eigen trauma-overtuigingen. Het zijn dus je eigen overtuigingen die voor de beleving van jouw relatie met geld zorgen.

 

Geld is dus een trigger, oftewel een reminder van het leven, dat er oude impactvolle emoties nog ‘af te voelen’ zijn. 

 

Mijn moeder was degene die me, geheel vanuit haar ongezonde relatie met geld, op jonge leeftijd waarschuwde dat ik altijd veel geld zou moeten verdienen want anders zou ik niks kunnen betalen. “Ook geen huis?” “En ook geen eten?” vroeg ik verbaasd. De onschuldige leuke guldens en kwartjes waarmee ik torentjes bouwde kregen iets gitzwarts over zich en ik wilde er eigenlijk niks mee te maken hebben. Mijn innerlijke Avoider had gesproken. 

 

Mijn hardwerkende vader die vooral werkte voor het geld en niet voor de lol, gaf me onbewust de overtuiging door dat we allemaal slaaf van geld zijn. Het schuldgevoel dat ik voelde wanneer ik mijn cliënten om geld vraag voor mijn diensten komt hieruit voort.

 

Want in mijn onderbewustzijn struggled iedereen om geld te verdienen en dan ga ik het mensen moeilijker maken door heb geld te vragen?? 

 

Als kind vond ik het verschrikkelijk om mijn  vader weinig gelukkig te zien. En hoewel we nooit gebrek aan geld gehad hebben heerste er altijd een soort van angst voor tekort. Mijn ouders gunden zichzelf in mijn ogen nauwelijks ontspanning uit angst voor dat tekort. Dit alles is mijn onbewuste beleving geweest. Pas nu ik dit helder heb kan ik de emoties die mij onbewust stuurde af gaan voelen waardoor mijn relatie met geld verandert. 

 

We willen allemaal veel geld zodat we ons ‘vrij’ kunnen voelen. Misschien is het tijd om onszelf de vraag te stellen ‘vrij waarvàn?’ 

Mijn antwoord is dat we ons eigenlijk vrij willen voelen van de vervelende emoties die geld in ons oproept. Hierdoor verbinden we ons weer met het veld van vertrouwen en overvloed. De verbinding met deze plek in onszelf doet de levenslust en unieke creativiteit weer stromen. Geld is dan geen slavenmeester of iets dat wij moeten controleren, maar wordt een vriendschappelijke bondgenoot die mee stroomt in ons leven. Altijd voldoende en ondersteunend op ons pad.

 

Dit is de tijd van het Grote Ontwaken. Alle triggers, zéker die rondom geld, zijn een kans om ons te bevrijden van oude pijn en de illusies die de wereld gecreëerd heeft om ons bij ons ware Zelf weg te houden. 

 

We zijn geen slaven, we zijn de liefde zelf. Dat mogen we ons eigenlijk niet herinneren, daarom de gigantische angstp0rno op zoveel belangrijke gebieden. 

 

Ik stel mezelf geheel ten dienste om mensen in deze tijden te ondersteunen om zichzelf te bevrijden van oude pijnlijke overtuiging en emoties die ze gevangen houden in welke ongezonde relaties dan ook. Daarom is geld is een thema waar ik vanaf nu actiever mee zal gaan werken. 

The time is now❤️ Stay tuned als deze post je aanspreekt😉

 

Liefs, Chantalle

Weet jij al welke Heart Defenders onbewust jouw ongezonde relatiepatronen in stand houden?

Doe de test hier en ontdek hoe je fijner kan relateren. 

Doe de test

Op de hoogte blijven van events, nieuwe content en meer? 

Schrijf je dan hier in voor mijn onregelmatige nieuwsbrief:)

We hate SPAM. We will never sell your information, for any reason.