Doe de test

Codependent? Grenzen Aangeven Doe Je Zo

codependency relaties Feb 02, 2023

Een waanzinnig belangrijke stap in heling van codependency is het leren voelen en kunnen eren van je eigen grenzen. Grenzen zijn onze eigen persoonlijke grenzen aan hoe mensen ons kunnen behandelen, hoe ze zich om ons heen kunnen gedragen en wat ze van ons verwachten.

 

Grenzen kunnen moeilijk te stellen zijn, maar ze versterken relaties en zijn een van de belangrijkste manieren waarop we ons zelfgevoel kunnen behouden.

 

Grenzen zijn aanwezig in alle soorten relaties, ook die met je partner. Wat veel mensen niet beseffen is dat het hebben van heldere grenzen juist bijdraagt aan meer veiligheid en verbinding in de relatie. 

 

DE EERSTE STAP BIJ HET LEREN VAN GRENZEN STELLEN

Bij het leren grenzen stellen, is de eerste stap om zelfbewust te worden wanneer je je overweldigd of mentaal uitgeput voelt. Dat betekent dat je er bewust van mag zijn over wanneer je meer ruimte, tijd of zelfrespect nodig hebt. Als je erg mentaal bent en weinig contact met je lichaam hebt, is de kans groot dat je deze behoeften weg redeneert. “Stel je niet aan”, “Nog even”, “Ach, dat komt later wel” zijn gedachten waarmee je voorbij gaat aan je behoeften en daarmee je grenzen. 

 

Vertraging door bijvoorbeeld yoga en meditatie of mindfulness zijn uitstekende methoden om je lichaamsbewustzijn te vergroten. Op deze manier zal het makkelijker worden om op te merken wanneer je je overweldigd of mentaal uitgeput voelt. 

 

COMMUNICATIE 

Als je dit eenmaal hebt vastgesteld, begin dan met het stellen van eenvoudige maar stevige grenzen. Het is hierbij belangrijk dat je een vriendelijke en respectvolle toon gebruikt wanneer je dit communiceert. Soms vinden mensen dat zó spannend dat ze of onduidelijk worden óf op een felle manier hun grenzen aan gaan geven.

 

Hoe dan ook, in het begin zal het niet gemakkelijk zijn om grenzen aan te geven, maar als je het eenmaal meer gaat toepassen, zul je merken dat het steeds makkelijker gaat en ook steeds makkelijker ontvangen wordt.  Hierna breekt een fase aan waarin je gaat ervaren hoe waardevol grenzen voor verbindingen kunnen zijn. 

 

MANIEREN OM JE GRENZEN AAN TE GEVEN. 

Om je wat op weg te helpen heb ik een aantal zinnen bij elkaar gezet die je kan gebruiken om op een volwassen manier je grenzen aan te geven. 

 

  • " Ik heb wat tijd nodig om helder na te denken. Ik wil niet vanuit emoties reageren, laten we terugkomen op dit gesprek als ik me wat rustiger voel . “ Hierbij is het belangrijk om ook echt er op terug te komen en er eventueel een tijd aan te verbinden. Als je er namelijk niet op terugkomt breekt dit vertrouwen.
  • "Als ik klaar ben met mijn werkdag, heb ik een uurtje nodig om uit te rusten en op te laden."  
  • " Ik kan je gedachten niet lezen. Ik vind het fijn om duidelijk te weten wat je verwachtingen en behoeften zijn . “
  • "Tenzij je echt uit elkaar wilt gaan, moet je dit niet als een bedreiging naar voren brengen als we ruzie maken. Het is niet ok om ermee te dreigen want het geeft me een onveilig gevoel in deze relatie." 
  • " Ik vind het niet oké dat je onze privézaken met familielid / vriend. Ik wens dat mijn privacy hierin gerespecteerd wordt . “ Tenzij je twijfels over je relatie hebt en een second opinion nodig hebt, doet het een relatie doorgaans geen goed als je privé zaken ongevraagd met derden bespreekt. Als je beiden instemt kan het juist weer voor een gezonde relatiedynamiek zorgen als je dit met een meditator bespreekt. 
  • " Ik breng graag tijd met je door, maar soms heb ik wat tijd alleen nodig. Ik hoop dat je dit begrijpt.”

Het kan heel spannend zijn als je gaat oefenen met het aangeven van grenzen. Als je het spannend vindt, is het goed om met je aandacht bij de ongemakkelijke sensaties in je lichaam te blijven en door te ademen. You got this!

En mocht je nog meer manieren willen om je grenzen aan te geven, dan kun je hier "28 Manieren Om Je Grenzen Aan Te Geven" downloaden. 

 

Alle goeds,

 

 

 

 

 
 

Weet jij al welke Heart Defenders onbewust jouw ongezonde relatiepatronen in stand houden?

Doe de test hier en ontdek hoe je fijner kan relateren. 

Doe de test

Op de hoogte blijven van events, nieuwe content en meer? 

Schrijf je dan hier in voor mijn onregelmatige nieuwsbrief:)

We hate SPAM. We will never sell your information, for any reason.