Hoe je grenzen stelt in een nare discussie (Als iemand respectloos wordt)
Nov 05, 2023
De verdeeldheid die de wereld vandaag te dag ziet, heb ik persoonlijk nog nooit zó erg meegemaakt. Je moet overal iets van vinden, en nog voor je bedacht hebt wat je er van vindt, is er wel iemand met een tegenovergestelde mening die van alles van je vindt. Het is pijnlijk om te zien, vooral als mensen verbaal niet zo sterk zijn of heel emotioneel gaan reageren; de medemenselijkheid is dan al snel zoek.
Persoonlijk voel ik mij gezegend met een sterk communicatief vermogen. Mensen in mijn omgeving vinden me altijd zo goed in het aangeven van wat ik nodig heb en het respectvol aangeven van mijn grenzen. Maar dat heb ik -absoluut- niet zonder vallen en opstaan geleerd. In vroegere confrontaties gingen ook mijn adrenaline levels door het dak en trilde ik als een rietje over mijn hele lijf.. die vermeed ik dan ook met liefde.
Door emotieregulering en communicatietrucjes is het me gelukt om me veilig genoeg te voelen om mijn grenzen te stellen. Op het moment dat iemand het zeer oneens met mij is, daardoor emotioneel wordt en zich respectloos begint op te stellen, kan ik mezelf inmiddels goed staande houden. In dit artikel deel ik graag hoe je dit kunt doen, vooral wanneer de situatie dreigt te escaleren en je niet verder wilt gaan.
Stap 1: Begin met "IK" en voeg een grens toe
Het is essentieel om je boodschap met "IK" te beginnen. Dit benadrukt dat het om jouw gevoelens en behoeften gaat. Voeg vervolgens je grens toe. Bijvoorbeeld:
- "Ik wil niet dat je me uitscheldt."
- "Ik wil niet dat je tegen me schreeuwt."
Let op dat je niet zegt: "Jij moet me niet uitschelden" of "jij moet niet tegen mij schreeuwen." Dit vertaalt zich naar een eis naar de ander, en iedereen gaat in de weerstand als je met een eis of verwijt aankomt. Dan is het vragen om conflict. Je houdt het daarom bij jezelf door duidelijk te stellen wat je wel en niet tolereert.
Stap 2: Voeg de consequentie toe
Na het uitspreken van je grens, voeg je de consequentie toe die zal volgen wanneer jouw grens wordt overschreden. In dit geval zou dit zijn:
- "Ik wil niet dat je me uitscheldt. Als je me blijft uitschelden, dan is dit het einde van dit gesprek."
Let op het belang van de duidelijkheid in je boodschap. Geen aarzeling, geen komma, maar een punt. Meer hoef je niet te zeggen. Nu ligt het in handen van de ander of ze je grenzen respecteren.
Stap 3: Meen wat je zegt
Misschien wel de belangrijkste stap: meen wat je zegt, zelfs als het met knikkende knieën is. Als je niet bereid bent om de daad bij het woord te voegen, ga je over je eigen grenzen heen. Dus loop weg als dat nodig is, eindig het telefoongesprek, doe wat je moet doen om je eigen grenzen te respecteren.
Het stellen van grenzen is een essentiële vaardigheid voor het behouden van zelfrespect en het creëren van gezonde relaties. Het begint met het erkennen van je eigen behoeften en het op een duidelijke en respectvolle manier communiceren van je grenzen.
Succes!
Chantalle Kamycki
Meer weten over het stellen van grenzen? Doe dan de masterclass "Nee zeggen, zonder gedoe".
Weet jij al welke Heart Defenders onbewust jouw ongezonde relatiepatronen in stand houden?
Doe de test hier en ontdek hoe je fijner kan relateren.
Op de hoogte blijven van events, nieuwe content en meer?
Schrijf je dan hier in voor mijn onregelmatige nieuwsbrief:)
We hate SPAM. We will never sell your information, for any reason.