Doe de test

Hoe lijstjes als ’10 kenmerken van de narcist’ je weg bij jezelf houden. 

codependency narcisme Sep 07, 2022

Ik geef toe… dit soort lijstjes heb ik een tijd lang verslonden. Met mijn hoofd probeerde ik mezelf veilig te stellen en mijn emoties rond een break up te reguleren. Ik herkende hem meestal in 7 of 8 van de 10 kenmerken en wist niet of ik opgelucht of nog verdrietiger moest zijn. Dan liet ik het weer los, maar omdat ik een aantal narcisme’experts’ volgde op Instagram werd ik altijd weer verleid tot het lezen van meer lijstjes en kenmerken die eigenlijk altijd hetzelfde effect hadden. 

 

In mijn opleiding leerde ik ooit door Marjolijne van Buren-Molenaar over de Karakterstijlen. Die werden destijds onderwezen met een hele mooie splitsing van twee ‘kleuren’, namelijk een symbiotische en een narcistische variant van alle karakterstijlen. Iedereen heeft in meer of mindere mate toegang tot alle karakterstijlen, maar die hebben dus ook de kleuring symbiotisch en narcistisch. 

 

Hierdoor leerde ik dus dat ik symbiotische én narcistische delen had. In de podcast “Narcisme & Symbiose” die ik hierover met haar in februari opnam, legt ze heel mooi uit hoe die twee kleuringen in ons ontstaan. (Luister hem hier)

 

JEZELF VERLIEZEN IN LIJSTJES EN KENNIS

Wat ik nu in het collectieve veld waarneem is dat mensen zichzelf lijken te verliezen in de lijstjes en de diagnose op basis van die lijstjes. Je kunt jezelf urenlang verliezen in het willen begrijpen en doorgronden van de psyche van de ander die vaak ook nog eens de ex is. Of de Rode Vlaggen.. die vooral gaan over de rode vlaggen van de ander, maar niet die van onszelf;-)

 

En ik ben de laatste die je zal vertellen dat kennis over de werking van emoties en de psyche er niet toe doen. Dat is mijn passie en mijn leven waar ik anderen met veel liefde en toewijding in begeleid… de kennis die ik mensen vooral toewens is zelfkennis. Mens Ken U Zelve en je (her)kent de hele wereld. 

 

En wat ik zie en vooral hoor gebeuren is dat de lijstjes met x kenmerken van de narcist er vooral toe leiden dat het afleidt van je eigen hart. Een hart dat waarschijnlijk pijn heeft van interactie tussen jou en de ander van wie je nu wil weten of het een narcist is of niet. En nogmaals, het kan echt heel veel brengen als je dat eenmaal beseft dus het is ook zeker goed dat ze er zijn. Herkennen van patronen maakt nou eenmaal dat je ze makkelijker los kunt laten, ik weet er alles van. 

 

Alleen komt er een punt waarop je er in kunt blijven vasthangen. En voor diegenen schrijf ik dit stukje. Want lieve schat, al is hij (of zij) 10 keer de narcist, je hebt toch pijn die je te voelen hebt. En die mag en heb je te doorvoelen, ook al is deze persoon narcist of zeer narcistisch gekleurd. Het verandert niets aan wat je vanbinnen voelt. Als je ‘au’ hebt, heb je bij die ‘au’ te zijn totdat het over is. Die kun je niet ‘weg’ begrijpen. Als je begrijpt wat ik bedoel. 

 

Deze tijd gaat over het verbinden met onze intuïtie en innerlijke wijsheid van je lichaam. Die communiceert met je via lichamelijke sensaties, oftewel je gevoel. Alleen ‘horen’ we die signalen vaak niet omdat we collectief nog veel te ver van ons eigen gevoel afstaan door onze sterkere gewaardeerde en ontwikkelde ratio. “Ik zag het niet aankomen”.. is dan wat ik ook vaak hoor als mensen achteraf met een narcistisch iemand blijken te zijn geweest. 

Als ik daarna door vraag of er nooit ook maar een gek minigevoelletje was over de betreffende persoon, dan was die er minimaal één keer wel, maar dat hadden ze dan snel weggemoffeld, want dat was vast gewoon hun eigen wantrouwen…………

 

Dat dus. 

 

Je lijf gaf al een signaal en dat heb je aan de kant geschoven. Dat is niet erg, want je weet nu tenminste dat iets in jou wel degelijk wist dat er iets niet klopte. De taak is nu om het contact met precies dat deel te gaan cultiveren. Niet perse het wantrouwen vergroten, maar het contact met je intuïtie en lichamelijke wijsheid dus. Daar weer nieuwsgierig naar worden in plaats van het automatisch afserveren omdat het verhaal zo mooi lijkt. 

 

Op deze manier zul je nooit meer lijstjes nodig hebben, want je innerlijke leiding vertelt je precies bij wie je wel en niet moet zijn voor echte liefde en verbinding die jou voedt. 

 

Mijn uitnodiging naar jou is je meer te verbinden met de sensaties in je lijf. Ze hebben je altijd iets te vertellen. Soms wat je nodig hebt, andere keren wat je  grenzen zijn en weer andere keren is het een waarschuwing. Deze engelstalige Youtube-aflevering was mijn inspiratie voor dit blog. Je kijkt hem hier. 

 

Liefs,

 

<3 Chantalle

 

 

Weet jij al welke Heart Defenders onbewust jouw ongezonde relatiepatronen in stand houden?

Doe de test hier en ontdek hoe je fijner kan relateren. 

Doe de test

Op de hoogte blijven van events, nieuwe content en meer? 

Schrijf je dan hier in voor mijn onregelmatige nieuwsbrief:)

We hate SPAM. We will never sell your information, for any reason.