Doe de test

Langs elkaar heen vrijen of 'mindful' tussen de lakens?

intimiteit mindful vrijen relaties trauma Dec 08, 2022

Langs elkaar heen vrijen

 

"Ze danst naakt op mijn schoot. Haar borsten gloeien als goedkope gourmetpannetjes en iedere keer dat ze in aanraking met mijn broek komt, laat ze een stempel van goedkeuring achter. Dit is wat een man moet willen, maar ik wil het niet. En toch doe ik het, omdat jezelf afwijzen veel makkelijker is dan het afwijzen van iemand anders. Zij wil mij, ik geef haar iemand anders, en zodoende vrijen we compleet langs elkaar heen. Ik kom klaar en kijk naar haar, maar ze is geen vrouw meer, nee, ze is enkel nog een onuitwasbare vlek in de lakens van mijn geheugen. Ik ben niet aangerand of verkracht, maar ik ben wel voor de zoveelste keer misbruikt door mijn eigen idee van wat een man is en wat een man doet.”

 

Dit is wat columnist James Worthy in 2015 na aanleiding van net ontstane #metoo beweging schrijft. Dat vrouwen over hun grenzen gaan en laten gaan was wel al duidelijk door mijn ervaringen met het werken met vrouwen, maar om dit in een groot dagblad te lezen gaf hoop voor de toekomst.

 

Levensgeluk

Ik schrijf dit omdat de manier waarop we onze lichamen bewonen en met elkaar delen, bepalend is voor ons levensgeluk. Echte verbinding en gedeeld genot creëert namelijk diepgaande verbindingen die we koesteren. Net zoals ‘hurt people hurt people’ zo geldt dat ook andersom; gelukkige mensen willen dat geluk delen.

 

Je hoeft maar naar de staat van de wereld te kijken om te zien wat onze, veelal pornografische, manier van seksualiteit beleving voor uitwerking heeft. We zijn seksuele wezens die voortkomen uit seksualiteit. Mensen die een diep vervullende seksuele relatie hebben bewegen zich anders door het leven dan mensen die nog zwaar seksueel trauma in hun lichaam dragen of mensen die zich steevast onvervuld voelen in hun seksuele behoeften.

 

En met seksuele behoeften heb ik het niet enkel over klaarkomen, maar over de diepere verbinding met jezelf, de ander en zelf God tijdens het vrijen.

 

Mindfulness tussen de lakens

Hoewel de term ‘Mindfulness” niet meer weg te denken is in onze maatschappij, kijken veel mensen met nog steeds verbaasd aan als ik het over ‘mindful vrijen’ heb. In mijn eigen helingsproces na seksueeel misbruik, relationele verkrachting en aanranding was het mindful vrijen dat me bevrijdde van cultureel maatschappelijke ideeën die me gevangen hielden in onbewuste en onverbonden seks.

 

Zoals James hierboven beschrijft, zo herken ik mezelf als jonge vrouw. Niet alleen als single, maar ook in de kortstondige relaties die ik had. Door trauma en spanning rondom niet goed genoeg zijn, bewoonde ik mijn lichaam maar deels. En wie niet thuis is, kan moeilijk grenzen aangeven. Bovendien liever jezelf afwijzen dan de ander.

 

Mindful vrijen hielp me om mijn gespannen lichaam te ontspannen in intiem contact met de ander. Hoe vaker we dit beoefenden hoe groter het vermogen werd om genot voelen. Na het 10 jaar lang faken van orgasmen, beleefde ik mijn eerste vaginale en zelfs cervicale orgasme.

 

De eerste stap naar verandering.

Je kunt het vergelijken met de werking van elektriciteit; Als de weerstand kleiner wordt, gaat er een grotere stroom lopen. Vastgehouden trauma en spanning kun je zien als de weerstand die het onmogelijk maakt om een grotere stroom aan levenslust door je heen te laten bewegen. Om die weerstand te laten smelten is veiligheid nodig. En letterlijk stilstaan bij jezelf en voelen wat er in je lichaam gebeurd, ook als het niet fijn is, is de eerste stap om je veilig te voelen.

 

Als je niet geleerd hebt om deze stap te maken, is de kans erg groot dat je jezelf in verbinding met de ander verliest. Om een diep voedende en vervullende (seksuele) relatie te onderhouden, zijn er twee nodig die hun eigen lichaam bewonen. Als er één of beiden niet thuis zijn, leef of vrij je langs elkaar heen.

 

Het kan dan zelfs intiem lijken, maar diep van binnen heeft je zenuwstelsel het anders geregistreerd. En daar waar de innerlijke waarheid niet matcht met de uiterlijke waarheid ontstaat onrust. Je ziel wéét namelijk het verschil tussen seksuele ‘haute cuisine’ en een vette hap. Het wéét wanneer je echt diep goddelijk in overgave en verbinding gevreëen hebt en wanneer het dat niet het geval is.

 

Start met hierover radicaal eerlijk naar jezelf te zijn en de diepe intentie uit te spreken dat je dit anders wil gaan doen. Je zult al snel merken dat het leven voor je in beweging gaat komen en je op jouw tempo voortstuwt naar je gewenste ervaringen.

 

Chantalle Kamycki

 

PS. Maandag 19 december geef ik de online masterclass “Mindful Vrijen”. Klik hier voor meer informatie en aanmelding.

Weet jij al welke Heart Defenders onbewust jouw ongezonde relatiepatronen in stand houden?

Doe de test hier en ontdek hoe je fijner kan relateren. 

Doe de test

Op de hoogte blijven van events, nieuwe content en meer? 

Schrijf je dan hier in voor mijn onregelmatige nieuwsbrief:)

We hate SPAM. We will never sell your information, for any reason.