Doe de test

De moederwond, de Heart Defenders en hun invloed op jouw relaties.

bindingsangst heart defenders moederwond relaties verlatingsangst Mar 11, 2022

We leven in een tijd waarin het verborgene aan het licht komt. Dat is een intens, maar louterend proces. Het biedt jou en mij de mogelijkheid om oude pijn los te laten en vanuit liefde te leven. De moederwond is altijd onzichtbaar aanwezig geweest in onze maatschappij. De tijd is gekomen om deze wond liefdevol aan te kijken en te helen. 

 

Mama is de eerste persoon aan wie een kind zich hecht. Je was letterlijk onderdeel van haar lichaam. Haar manier van omgaan met jou en jullie relatie is bepalend voor hoe jij omgaat met jezelf en jouw relaties. 

 

In ideale omstandigheden wordt de moeder gedragen door een voedende, veilige omgeving waarin er ook in haar behoeften voorzien wordt. Hierdoor kan zij zich afstemmen op de behoeften van haar kindje en het de liefde, aandacht en verzorging geven die het nodig heeft. 

 

De pijn van de moeder.

Echter hebben veel moeders niet het geluk om in die omstandigheden een kindje op te voeden. Ze missen de vitale steun die alleen een stam kan voorzien. "It takes a village to raise a child." Daarnaast dragen ze veelal hun eigen pijn aan tekortkoming bij zich. Dit alles maakt het een enorme uitdaging om de moeder te zijn die ze diep in haar hart graag wil zijn voor haar kind. Het kind kunnen voorzien van de fysieke behoeften kost haar al haar energie, waardoor ze er emotioneel niet voor haar kind kan zijn. 

 

Als ze zelf niet heeft leren omgaan met haar eigen emoties, kan ze dat uiteraard ook niet voor haar kind. Ze zal dan ofwel emotioneel afwezig zijn of haar eigen pijn projecteren op haar kind. 

 

De conclusie die een kindje dan al vroeg trekt is; er is iets mis met mij. Of, ‘mijn behoeften zijn teveel’. “Ik doe mama pijn” “Ik ben niet belangrijk”, “Ik moet het zelf doen.” Op deze manier creëert de wond van de moeder een nieuwe wond in ons. 

 

Dit is het punt waarop de Heart Defenders in actie komen en je helpen om vanuit deze nieuwe conclusie om te gaan met het jezelf en je relaties. 

De Heart Defenders. 

Als je moeder er emotioneel niet voor je was, tast dit je gevoelens van eigenwaarde en zelfliefde aan. Want als zelfs de vrouw die je gebaard heeft er niet voor je is, wie dan wel? In latere relaties met andere mensen kan een inferieure houding ontstaan. Deze wond kan verschillende reacties Heart Defenders triggeren;

 

De Pleaser zal de ander gaan behagen om zo de liefde en aandacht te bewerkstelligen. Dit komt meestal doordat het kind emotioneel voor de moeder is gaan zorgen. Zo blijven we buiten onszelf op zoek naar emotionele beschikbaarheid en projecteren ons verlangen naar ‘de goede moeder’ op romantische partners en onze omgeving. In de tussentijd knaagt er diep van binnen een angst om niet goed genoeg te zijn. Dus doen we harder ons best en nemen in relaties teveel verantwoordelijkheid op onze schouders. Simpelweg omdat we dat geleerd hebben in de hechting met onze moeder. 

 

De Critic zal zichzelf afbranden vanuit de conclusie dat er iets mis met hem is. Als de moeder er emotioneel niet was en de behoeften van het kind afwees, zal het zichzelf afwijzen voordat de ander dat kan. Het zal dan in een loep terecht komen van perfect proberen te zijn, in de hoop op emotionele verbinding met de ander. 

 

Bij het kind waar emotionele kou afgewisseld werd met onverwachte liefdevolle aanwezigheid gaat liefde koppelen aan piekmomenten. Vaak ontstaan die piekmomenten doordat mama zich goed voelt en haar behoeften vervult zijn. Dan is er fijn contact die een soort van ‘high’ geeft. Een ultiem geluksgevoel dat we allemaal uit verliefdheid kennen.  Deze gevoelens verwarren we met liefde en is waar we later in onze relaties naar op zoek gaan. Om onze slagingskans te vergroten moeten we de leukste, de beste, de liefste en de meest aantrekkelijke zijn. Dit is de verlatingsangstige kant van de Hesitator. Als de Hesitator echter iemand treft die een wederkerige relatie wil aangaan, ontstaat bindingsangst. De liefde is nog gekoppeld aan ‘de high’. Zonder die ‘high’ momenten verdoofden de pijn van het gebrek aan echte emotionele verbinding met je moeder.

 

Wanneer je als kind bedolven bent geweest onder de emotionele behoeften van je moeder, dan ben je intimiteit aan verstikking gaan koppelen. De Avoider gaat de ware intimiteit niet eens meer aan. We zien dat jongens in onze maatschappij deze Heart Defender vaak voorop hebben staan. Als moeder emotioneel of seksueel geen vervullende relatie met haar partner had, kan ze haar emotionele -en soms ook seksuele- behoeften en overtollige liefde op haar zoon geprojecteerd hebben. Als iemand te dichtbij komt wordt er een gevoel van verstikking geactiveerd, waarbij de enige oplossing het wegduwen van de ander is. 

 

Als de moeder zich agressief opstelde naar het kind, ontwikkelt de Martyr zich. Het kind kon er niets tegen beginnen en zeker niet de eigen behoeften vervullen. Het is vast komen te zitten in de overlevingsmodus van ‘bevriezing’. Hierdoor heeft het geleerd om inferieur op te stellen in relaties in de hoop op veiligheid; de allereerste levensbehoefte. 

 

Een onveilige moeder die verbaal of fysiek agressief was, kan ook het tegenovergestelde effect op een kind gehad hebben. In dat geval kwam er een moment waarop het dan wel verbaal, dan wel fysiek terug kon vechten. Toen dat gevecht gewonnen werd, kwam het besluit; ik zal nooit meer afhankelijk of kwetsbaar zijn. Zo werd de Steamroller geboren. 

 

De Shift naar heling

Wat je hopelijk door dit schrijven beseft, is dat iedereen zijn eigen zielenwond heeft. Ook je moeder. De heling van onze eigen wond zit hem dan ook niet in het blijven wijzen naar onze moeder. Ook ligt die niet in de valse hoop dat het ooit nog gaat komen. 

 

Wij zelf dragen de sleutel tot heling in ons. Jij en ik hebben namelijk het vermogen om de liefdevolle moeder voor onszelf te zijn. Dit houdt concreet in dat we liefdevol aanwezig leren zijn bij ons lichaam wanneer we ons geraakt voelen. We gaan ‘afvoelen’ wat we ooit niet konden voelen omdat er niemand voor ons was. 

 

Voor ondersteunende coaching en therapie ben je welkom. 

 

Chantalle Kamycki 

Weet jij al welke Heart Defenders onbewust jouw ongezonde relatiepatronen in stand houden?

Doe de test hier en ontdek hoe je fijner kan relateren. 

Doe de test

Op de hoogte blijven van events, nieuwe content en meer? 

Schrijf je dan hier in voor mijn onregelmatige nieuwsbrief:)

We hate SPAM. We will never sell your information, for any reason.