Verlatingsangst en bindingsangst naar geld?
Aug 28, 2022
Yep....Verlatingsangst en bindingsangst kun je ook tot relatie met geld hebben. Bij verlatingsangst kun je je misschien wel iets voorstellen; je hebt geld en bent bang het weer kwijt te raken. Maar waarom zou je bindingsangst naar geld hebben? En hoe ziet dat uit, want wie wil er nou geen geld hebben?
IN DEN BEGINNE
De eerste hechting die we als mens aangaan is die met onze moeder. Ooit was zij het oceanische bewustzijn van overvloed waarin we in alles voorzien werden wat we nodig hadden om te groeien. Warmte, voeding, behuizing, liefde.. alles was overvloedig voor ons aanwezig. Na de geboorte volgt een ingewikkeld proces van scheiding en hechting. Alles is niet meer zomaar beschikbaar; we moeten nu door middel van onze expressie onze behoeften kenbaar gaan maken aan de omgeving.
Als baby moet je nog heel erg aan je lijf wennen en weet je niet eens wat je behoeften zijn, laat staan dat je ze kunt uiten. Je voelt je prettig of onprettig en je hebt lachen of huilen tot je beschikking om jezelf duidelijk te maken. We staan er weinig bij stil, maar dit heeft van iedere ziel enorme overgave gevraagd. Nooit was je zo kwetsbaar als in die periode van je kindertijd.
Je leert in die periode hoe de wereld (je moeder en vader) op jou en je behoeften reageren. En dat zijn er nog al wat.. Het gezegde ‘it takes a village to raise a child’ is dan ook niet overdreven. In het huidige individualistische model van onze samenleving is het dan ook niet gek dat één of twee ouders niet aan alle behoeften van het kind kunnen voldoen als er eigenlijk een heel dorp voor nodig is.
Deze relativerende realisatie hebben kinderen niet; ze betrekken eerder alles op zichzelf. “Ik krijg geen speelgoed” kan ‘ik ben niet lief genoeg om speelgoed te krijgen zijn” worden. “Mama trekt haar liefde terug als ik boos word” kan “mijn grenzen aangeven is onveilig” worden.
VORMENDE OVERTUIGINGEN
Zo hebben we nogal wat overtuigingen opgedaan die bedoeld waren om ons veilig door het leven te loodsen. Ook met geld. Je kunt getuige zijn geweest van ruzies over geld tussen je ouders en besloten hebben dat geld voor conflict zorgt. Als volwassenen hoef je dit besluit niet meer bewust te weten, om het toch van invloed te laten zijn op je relatie met geld.
Geld is namelijk energie en een zuivere spiegel. In je relatie met geld kun je direct gespiegeld zien hoe je aan geld gehecht bent. Geld nam op een gegeven moment een groot deel van de zorgfunctie van je ouders over. Hoewel het geen fysieke troost kan geven, kan het je verder wel helpen om in je behoeften te voorzien.
We hebben dus allemaal een afhankelijkheidsrelatie met geld die mede gekleurd is door onze jeugd. Hoe werd er met jouw behoeften omgegaan, hoe gingen jouw ouders met hun eigen behoeften om, wat was hun relatie met geld en welke ervaringen deed je zelf op met geld. Dit alles bepaalt tot op de dag van vandaag jouw verhouding met geld. Meestal wordt de denkfout “als ik maar veel geld verdien komt alles goed” gemaakt. En dat is ook niet gek want met veel geld kun je meer behoeften vervullen dan met minder geld. Alleen, net als dat iemand met verlatingsangst niet kan voluit kan genieten van een relatie omdat deze bang is om verlaten te worden, zo geldt dat ook voor onze relatie met geld.
Als je bang bent voor tekort voor geld, zal de aanwezigheid van geld je niet gelukkig maken omdat de emotie ‘angst’ dit verhindert. Zelf ben ik opgegroeid in een omgeving waarin die angst voor dat tekort enorm voelbaar was. Ondanks dat er nooit schulden waren en genoeg geld op de bank. Als je echter bent opgegroeid in een omgeving waarin er veel ruzie over geld was die de sfeer thuis verpestte, dan kun je een afkeer of weerstand naar geld hebben.
Zo ook als je als kind voelde dat je ouder(s) doodongelukkig werden van de baan die ze hadden. Zonder dat je het doorhebt, ontstaat er een ongemakkelijke gevoel als geld te dicht bij komt. Net als iemand die zegt te verlangen naar verbinding, maar die de benen neemt zodra het werkelijk intiem. Je kan dus geloven dat je veel geld wil, maar als het dan naar je toekomt heb je het bij wijze van al uitgegeven voordat je het überhaupt hebt.
OWN YOUR STORY
Zo zijn er ontelbaar veel verhalen te vertellen die door werken tot in ons volwassen leven. Verhalen die onbewust een invloed hebben op onze energetische relatie met geld. Een relatie die ons spiegelt en ons wijst op ongeheelde emoties rondom behoeften, overgave, vertrouwen en geld. Als je dus onbewuste emoties hebt die geld verhinderen om bij je te komen of te blijven, dan zal je relatie met geld pas veranderen als je leert hoe je die emoties heelt.
Voor bij wie dit resoneert heb ik een test gemaakt die binnen één minuut een duidelijke indicatie geeft over welke relatie jij met geld hebt. Je doet hem hier.
Ik wens je behulpzame inzichten en een fijne dag,
Liefs, Chantalle
Weet jij al welke Heart Defenders onbewust jouw ongezonde relatiepatronen in stand houden?
Doe de test hier en ontdek hoe je fijner kan relateren.
Op de hoogte blijven van events, nieuwe content en meer?
Schrijf je dan hier in voor mijn onregelmatige nieuwsbrief:)
We hate SPAM. We will never sell your information, for any reason.