De pijn van het aangepaste jongetje
In mijn praktijk heb ik hem regelmatig tegenover me zitten.. de aangepaste jongen. Vaak is hij boven de 30, depressief, heeft zijn richting in het leven nog niet gevonden en heeft moeite met relaties omdat de ander Γ³fwel te dichtbij komt of onbereikbaar is.

. De vader van de aangepaste jongen was vaak of heel dominant of afwezig. In beide gevallen was er in ieder geval geen veilige emotionele verbinding waaraan de jongen zich kon spiegelen als man.

. De moeder van de aangepaste jongen wilde vaak vooral voorkomen dat ze haar lieve jongetje kwijt zou raken en keurde onbewust ieder spoortje van autonomie af.. uit angst dat hij haar niet meer nodig en lief zou hebben als hij zijn volledige mannelijkheid zou ontwikkelen. Zijn ruwe wildheid, kracht en gevoel voor avontuur waren tekenen van die mannelijkheid die hem van haar af zouden nemen, dus zocht ze manieren om deze in te perken. Meestal door haar eigen liefde wat terug te trekken als hij gedrag vertoonde dat haar niet aanstond of door met haar dominantie zijn wil te breken.

. Als een moeder haar jongen wil manipuleren om haar prinsje te blijven, heeft deze vaak geen schijn van kans. Volwassen mannen zijn al vaak niet opgewassen tegen de emotionele manipulaties van een vrouw, laat staan een kind dat emotioneel nog niet ontwikkeld is..Tenzij het jongetje een mega sterke eigen wil heeft en rebelleert, zal hij niet anders kunnen dan zijn levendigheid en mannelijkheid in te leveren voor de liefde van zijn moeder (en/of vader)

. Door het aanpassen en pleasen van de ander is de jongen zijn innerlijk kompas kwijtgeraakt. Iedere jongen loopt het pad van de koning waarbij, onderweg naar de troon, uitdagingen en initiaties aan te gaan zijn. Maar draken en beren op het pad zijn te overweldigend voor de aangepaste jongen, dus loopt hij niet zijn eigen pad, maar het veilige pad dat de ander voor hem bepaald heeft.

. Vreugdeloos loopt hij trouw dat pad met als enige hoop dat het inderdaad zal brengen wat beloofd is; liefde en waardering. Alleen ontbreekt de levenslust en ligt daarmee overweldiging en depressie op de loer. PotentiΓ«le partners willen hem ofwel redden ofwel knappen af op zijn onzelfstandigheid en gebrek aan innerlijke richting.

. Wat deze aangepaste jongens tot leven wekt is het opnieuw leren voelen en veilig uiten van hun boosheid. En geloof me, die zit er. Want hoe lief en aangepast ook, het wilde, ruwe en krachtige deel dat zich heeft moeten laten muilkorven is still very much alive. Het ontladen van de diepe haat naar zijn onderdrukkers werkt bevrijdend. Schaamte en schuld over hun eigen seksuele mannelijke aard komt vrij en daarmee de levenskracht ook.


Voor ondersteuning door middel van bijvoorbeeld Brainspotting ben je van harte welkom in Weesp, Nuenen of online.

𝑷𝒔. 𝑰𝒏 𝒉𝒆𝒕 𝒏𝒂𝒋𝒂𝒂𝒓 𝒔𝒕𝒂𝒓𝒕 𝒆𝒆𝒏 π’π’Šπ’†π’–π’˜π’† 𝒓𝒐𝒏𝒅𝒆 𝒗𝒂𝒏 𝒅𝒆 π’π’π’π’Šπ’π’† 𝒄𝒖𝒓𝒔𝒖𝒔 β€œπ’—π’‚π’ 𝑷𝒍𝒆𝒂𝒔𝒆𝒏 𝒏𝒂𝒂𝒓 π’—π’“π’Šπ’‹π’‰π’†π’Šπ’… π’Šπ’ π’—π’†π’“π’ƒπ’Šπ’π’…π’Šπ’π’ˆ.” 𝑯𝒐𝒖 π’Žπ’Šπ’‹π’ π’π’Šπ’†π’–π’˜π’”π’ƒπ’“π’Šπ’†π’‡ π’Šπ’ 𝒅𝒆 π’ˆπ’‚π’•π’†π’ 𝒗𝒐𝒐𝒓 𝒅𝒆 𝒖𝒑𝒅𝒂𝒕𝒆 𝒆𝒏 π’—π’“π’π’†π’ˆπ’ƒπ’π’†π’Œ-π’Œπ’π’“π’•π’Šπ’π’ˆ.

522 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Regelmatige tips, tools en inspiratie krijg je via mijn nieuwsbrief

Voor het maken van een afspraak of vrijblijvende info klik je hier.

  • Facebook
  • YouTube
  • Pinterest
  • Instagram
Β© Copyright 2020 | Photography by Alima Ruf Photography