De pijn van het aangepaste meisje

Bijgewerkt: 24 aug 2020


Eerder schreef ik al over de pijn van het aangepaste jongetje en over hoe hij een vitaal deel van zijn mannelijkheid inlevert om de liefde van zijn ouders te krijgen.


De pijn van het aangepaste meisje is niet veel anders. Alleen zijn het bij het meisje niet alleen de ouders die moeite met haar boosheid hebben, maar is er een hele cultuur die vind dat meisjes vooral lief moeten zijn. In diezelfde cultuur “huilen stoere jongens niet” en mogen lieve meisjes niet boos zijn.


DE HELD EN DE GOEDE MOEDER

Daar waar het jongetje aangesproken en gemanipuleerd word in zijn verlangen om de

reddende held te zijn, daar wordt het meisje aangesproken en gemanipuleerd in haar verlangen om de 'goede verzorgende moeder' te zijn.


De 'goede moeder' is net als de held een sterk archetype waar de meesten zich niet eens van bewust zijn. Het ‘goede moeder’ archetype gaat over de verzorgende natuur van de vrouw. Zij is empathisch en wil vanuit haar hart zorg dragen voor haar kleintjes. Dit is een prachtig en noodzakelijk archetype. Zonder haar zouden we wellicht uitgestorven zijn;-)


Maar dit archetype gaat verder dan alleen zorgdragen voor kinderen. Zelfs als een vrouw ze niet wil of krijgt, kan dit archetype een belangrijke rol in haar leven spelen. Als het geen jonge en kwetsbare kinderen zijn, voelt ze zich misschien aangetrokken tot de zorg voor dieren, zieken of ouderen. Dit zijn de meest ‘gezonde’ voorkomende manieren waarop de energie van de ‘goede moeder’ op een constructieve manier gebruikt kan worden.DE SCHADUW VAN GOEDE MOEDER

Bij de aangepaste meisjes in onze samenleving heeft dit archetype te veel ruimte in beslag genomen. Denk maar aan de vrouw die haar partner bemoedert. Of aan de vrouw de problemen van al haar vrienden dusdanig aantrekt dat ze zich altijd verplicht voelt om te luisteren en te helpen.


Zij is doorgeschoten naar de Pleaser die geleerd heeft dat ze liefde en waardering krijgt voor de ‘beste goede moeder’ rol. Dat heeft ze als klein meisje al opgepikt. Dat moet niet moeilijk zijn geweest want boodschappen waren er genoeg: vanuit het gezin, vanuit school, vanuit de maatschappij.. ‘meisjes horen lief te zijn en jongens horen sterk te zijn’.


Een belangrijke factor die vaak over het hoofd wordt gezien als oorzaak van pleasegedrag is de relatie van de ouders.


Een voorbeeld: vader is als man emotioneel niet aanwezig voor zijn vrouw, de moeder van zijn kind, en moeder is daar gefrustreerd over. Ze steekt deze frustratie niet onder stoelen of banken en voelt zich gedwongen om het gebrek aan mannelijke aanwezigheid zelf in te vullen.


Kleine meisjes die naar hun ouders kijken om te zien hoe de liefde werkt, zien dat de tactiek van de moeder blijkbaar niet werkt. Onbewust krijgt moeder vaak zelfs de schuld omdat ze niet lief voor papa is en papa dan natuurlijk niet van haar houdt. De boodschap die ze oppikt is dat ze beter lief en aangepast kan zijn als ze echte liefde wil.


Onbewust zal ze, net als haar moeder, een emotioneel onbereikbare partner aantrekken. Deze partner zal ze vertroetelen, verzorgen en liefhebben vér voorbij haar eigen grenzen. Ze zal niet zo dominant of zo’n zeur als haar moeder worden. Dat haar partner emotioneel onbereikbaar blijft of haar zelfs verlaat maakt dat ze niks meer van de liefde begrijpt.


NAAR HET LICHT

Het begrip begint te groeien wanneer er ten diepste beseft wordt dat iedereen al een eigen moeder heeft. En dat ongeacht hoe die relatie is, iedereen de relatie met zijn innerlijke goede moeder te cultiveren heeft. Wanneer we elkaars moeder ongevraagd gaan spelen, maken we de ander kleiner en creëren een disbalans in de relatie.  Een partner heeft geen moeder nodig, maar een partner. Het is dan ook niet zo gek dat de intimiteit eronder leidt wanneer een van beide partners aan ongezond pleasegedrag leidt.


Mocht je jezelf hierin herkennen dan is mildheid naar jezelf belangrijk. Schaamte of schuldgevoelens zijn namelijk emoties die de meeste Pleasers niet onbekend zijn. In dit filmpje leg ik wat meer uit over het omgaan met moeilijke emoties. Ten tweede is het belangrijk om te gaan beseffen waar je teveel zorgt draagt voor de ander en wat je eigenlijke beweegreden daarvoor is.


Meestal denken we dat bepaald gedrag nou eenmaal onze natuur is terwijl dat niet zo hoeft

te zijn. Je kan vanuit een trance constant afgestemd zijn op je omgeving en inspelen op andermans behoeften, terwijl je geen contact met je eigen behoeften hebt. Dat is op lange termijn niet gezond voor jouw innerlijke ecosysteem. Angst voor verlating, burn-out, co-dependency en depressie zijn enkele signalen die jouw ecosysteem af kan geven.


14 september start dit jaar de laatste ronde “Van pleasen naar vrijheid in verbinding” Hierin gaan we de gezonde goede ouders in onszelf cultiveren en ons innerlijke ecosysteem weer in balans brengen. Doe mee als je klaar bent met leven als aangepast jongetje of meisje en als volwassen koning of koningin door het leven wil.
967 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven