Verlatingsangst en bindingsangst


Ongeveer de helft van de mensen lijdt aan verlatingsangst en/ of bindingsangst. De manier waarop we ons hebben leren hechten aan onze eerste verzorgers is hierop van grote invloed op de relaties die we met anderen aangaan. Sterker nog, de eerste zes jaar van je leven zijn bepalend voor hoe je je aan anderen hecht. Als je onveilig gehecht bent, doordat je te weinig in je basisbehoeften aan liefde en zorg bent voorzien, is de kans erg groot dat je partners aantrekt die deze hechtingswond spiegelen.


Voor velen is dit een vervelende gedachte, want we willen juist graag geloven dat de liefde waar we zo naar verlangen vanzelf komt en we nog lang en gelukkig zullen leven. We willen vooral niet die oude pijn niet uit het verleden voelen! We willen iemand vinden en houden die ons echte liefde geeft en waar wij onze liefde aan kunnen geven.

In de verliefdheidsfase lijkt het dat dit diepe verlangen eindelijk vervuld wordt. Toch komt na iedere verliefdheid bijna altijd de teleurstellende fase waarin onze oude pijnlijke overtuigingen worden blootgelegd. Enkele voorbeelden hiervan zijn; je niet goed genoeg voelen, dat de liefde toch wel beklemmend is, denken dat je uiteindelijk toch belazerd zult worden, dat de liefde er niet echt voor je is of dat je onbelangrijk bent.


Relaties zijn de perfecte plek om onze oude onbewuste negatieve overtuigingen onder ogen te zien, los te laten en te helen. Dit maakt dat onze intieme relaties het oorspronkelijk gif in een gift kunnen transformeren, ook al lijkt het soms niet zo als we ‘alweer’ in een ons o zo bekende dynamiek gevangen lijken te zitten.

Je kan dus niet voorkomen dat je partners aantrekt waarmee je ongeveer in dezelfde thema’s terecht komt.. dit ligt buiten jouw invloedssfeer. Wat wel binnen jouw invloedssfeer ligt is hoe je daarmee omgaat. Alleen door je eigen aandeel te zien kun jij er wezenlijk iets veranderen. Hoe fijn is dat?


Commitment met jezelf aangaan hierin is het allerbelangrijkste dat je kan doen. De toewijding om écht van je diepste verwondingen te helen. Om je liefdespartner echt te laten zien wie je bent, ook in de gebieden waar je gekwetst of kwetsbaar bent. Daarin ook het risico te nemen dat de ander dan toch niet bij je past, als je jezelf écht laat zien. Want dat is vaak wat wij ten diepste vrezen; dat de ander ons verlaat als die ons echt zou kennen. Dit is een risico dat we echt moeten durven nemen. Je kunt je namelijk pas echt met iemand verbinden als je jezelf niet meer verlaat. Van hieruit kun je de stappen nemen die nodig zijn om de wonden uit het verleden te helen en de liefdesrelatie te creëren waar je naar verlangt.


Het is belangrijk om te beseffen dat slechts vijf procent van onze acties en interacties bewust is. Onze automatische gewoonten liggen in die andere onbewuste vijfennegentig procent. Het is van wezenlijk belang om in die onbewuste delen bekend te raken om gezonde relaties aan te gaan en te behouden.

Als je je eigen onbewuste patronen in relaties helder hebt, is het belangrijk dat je een partner hebt die zich daarvan ook bewust is en samen met jou de oude verstrikkingen uit het verleden wil ontrafelen. 


Niemand ontkomt er namelijk aan dat je in een relatie geraakt wordt waarbij oude beschermmechanismen automatisch in werking treden. Iedereen heeft op een bepaalde manier en in een zekere mate verwondingen opgelopen in zijn/haar jeugd.. pijnlijke overtuigingen die in het licht van zelfliefde en in een liefdesrelatie gezien en losgelaten mogen worden. Een gecommitteerde liefdesrelatie wint op deze manier een leven lang aan diepgang, verbinding en intimiteit.


Chantalle Kamycki


#verlatingsangst #bindingsangst #echteliefdeaangaanbegintbijjezelf #zelfliefde #thereallovecommitment #liefdesbang

100 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Regelmatige tips, tools en inspiratie krijg je via mijn nieuwsbrief

Voor het maken van een afspraak of vrijblijvende info klik je hier.

  • Facebook
  • YouTube
  • Pinterest
  • Instagram
© Copyright 2020 | Photography by Alima Ruf Photography