EMDR IS DE MAMA VAN BRAINSPOTTING

Geregeld worden mij twee vragen gesteld.

1. What de f is Brainspotting? 2 . Wat het verschil tussen Brainspotting en EMDR


EMDR is dus de mama van BRAINSPOTTING. De verloskundige in dit verhaal is grondlegger David Grand die al jaren cliënten met EMDR behandelde.

Zo was hij al geruime tijd net een professioneel kunstschaatsster aan het werk om oud trauma te helpen verwerken. Op een dag kwam ze met de vraag of hij haar misschien met iets anders wilde helpen. Tijdens het kunstschaatsen lukte het haar maar niet om een driedubbele salto te maken. Enkelvoudig en dubbel waren geen enkel probleem. Zodra ze er maar aan dácht dat ze een driedubbele salto zou gaan doen, ging ze al onderuit. Of hij daar iets mee kon?


MANIER VAN WERKEN

In EMDR werk je met bepaalde protocollen. Er word je gevraagd om aan de gebeurtenis terug te denken, inclusief de bijbehorende beelden, gedachten en gevoelens. Eerst gebeurt dit om meer informatie over de traumatische beleving te verzamelen. Daarna wordt het verwerkings-proces opgestart. De therapeut zal vragen de gebeurtenis opnieuw voor de geest te halen. Terwijl je dit doet krijgen je hersenen nieuwe prikkels te verwerken zoals muziek en moet je met je ogen steeds van links naar rechts bewegen door een vinger te volgen. Uiteindelijk is het doel om de emotionele en fysieke lading aan de herinnering aan het trauma te verminderen of op te lossen.


Terwijl David hiermee aan de slag ging bij zijn cliënte merkte hij ineens dat ze bij het volgen van zijn vinger een grote reflex had op een bepaalde oogpositie. Intuïtief onderbrak hij de EMDR-procedure en vroeg haar om naar dat punt te blijven kijken waar hij zijn vinger stil hield. Er volgden meer reflexen en een diep ontladingsproces kwam in gang waarbij oud trauma over de scheiding van haar ouders vrijkwam. Niet echt iets over de driedubbele salto dus..


De dag na de sessie belde ze hem op: “I did it! Flawlessly!”

Ze had de driedubbele salto foutloos uitgevoerd en bleef dat doen. De blokkade was verdwenen met het verwerken van het trauma. En zo werd Brainspotting geboren.Het grote verschil met Brainspotting is dat je geen herinneringen hoeft te hebben aan je trauma en deze dus ook niet hoeft op te halen. Als je een knoop in je maag hebt weet je lichaam wel waar het vandaan komt, ook al weet je mind dat misschien niet. Soms weet je het wel maar is het lastig te verwoorden. Hoe dan ook, bij Brainspotting is de sensatie van bijv die knoop in je maag het belangrijkste. Er wordt dan ook een oogpositie gevonden waar je reflexen het grootst zijn. Ook hier heb je een koptelefoon met muziek op.Vervolgens gaat je lichaam het werkt doen. Het zenuwstelsel gaat reageren. Denk maar aan een muziekdoosje dat je op kunt draaien en als je het loslaat speelt het muziek af. Bij opgeslagen trauma en blokkades is het net of het zenuwstelsel op verschillende plekken net zo opgedraaid is als zo’n muziekdoosje, maar dat een pinnetje voorkomt dat het af kan spelen.


Met Brainspotting halen we dat pinnetje eruit zodat het zenuwstelsel kan ontladen. Het vertelt een verhaal dat vaak met de mind niet te begrijpen is.. soms maakt het emotioneel, dan weer moe, je knippert misschien wat meer of ontdekt dat je lijf wil bewegen op een manier die je niet kunt bedenken. Zuchten, geeuwen, boeren.. het komt allemaal voor als het zenuwstelsel eindelijk mag ontladen.


VERSCHIL IN INZETBAARHEID

Een ander belangrijk verschil tussen EMDR en Brainspotting is de inzetbaarheid. Verschillende schokkende gebeurtenissen kunnen leiden tot verwerkingsproblemen. Denk aan: * (auto)ongeval of verwonding * ernstige ziekte * overval * mishandeling of getuige van mishandeling/geweld * (seksueel) misbruik, aanranding of verkrachting * brand * natuurramp * oorlogssituatie Of bijvoorbeeld bij verlieservaringen: * verlies van een baan * verlies van een geliefde * verlies van autonomieDit zijn allemaal gebeurtenissen waar men vaak herinneringen aan heeft. Herinneringen die je kunt oproepen in een EMDR sessie.

Helaas bestaan er nog meer vormen van trauma waar minder bewustzijn op zit. Denk hierbij aan ontwikkelingstrauma en pré-verbaal trauma.


Ontwikkelingstrauma is vaak niet één grote gebeurtenis in iemands leven, maar een opeenvolging van gebeurtenissen die voor een kind vaak ‘normaal’ gevonden worst omdat het geen ander referentiekader heeft. Bijvoorbeeld: Als mama en/ of papa narcistisch waren en je alleen aandacht kreeg als je je volledig opofferde, dan zijn pleasegedrag, codependentie en een lage eigenwaarde symptomen van een ontwikkelingstrauma. Het wordt dan lastig om dat trauma per herinnering aan te pakken.

Ook pré-verbaal trauma is lastig omdat de tijd van voordat je kon praten, ook een tijd is waarin je nauwelijks actieve herinneringen hebt. Baarmoederlijk of geboortetrauma’s kunnen nog steeds een effect op je leven hebben zonder dat je daar herinneringen aan hebt of die kunt ophalen.Bij Brainspotting mag het wel, maar hoef je dus geen actieve herinnering te hebben om toch je trauma te kunnen ontladen. De fysieke sensatie die je waarneemt als je aan je probleem of thema denkt is de ingang om mee te werken. Het lichaam weet van daar uit de weg naar de ontlading. Het enige dat men hoeft te doen is de subtiele of grovere bewegingen van het lichaam toe te laten.

Zo kan ook dieper verstopt trauma verwerkt worden en kan de levensenergie weer vrij stromen. Dit maakt dat ik er, in combinatie met het Heart Defender- model, heel graag mee werk. Wel zijn er, net als bij EMDR, vaak meerdere sessies nodig.


❤️Chantalle


Voor meer info over individuele sessies kijk je hier.


14 september start er een diepgaand online coachingsprogramma "Van pleasen naar vrijheid in verbiding". Hierin ontwarren we ontwikkelingstrauma dat tot dwangmatig pleasen van anderen heeft geleid. Voor jou als je klaar bent om eindelijk voluit te leven.


233 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven