Emotionele vrijheid betekent niet 'vrij zijn van emoties'

Emotioneel vrij zijn betekent niet hetzelfde als ‘vrij zijn van emoties’. In veel spirituele stromingen wordt er van uit gegaan dat het ons ‘ego’ is dat de oorzaak is van het lijden. Vervolgens moet je gaan onderzoeken wat dat ego is, hoe dit jouw lijden veroorzaakt en hoe je ervoor kunt zorgen dat dat lastige ego daarmee ophoudt. 


Zelf streefde ik daarom een aantal jaar de “Verlichting” na. Ik had wens, valse hoop en illusie dat als ik eenmaal “verlicht” zou zijn, ik niet meer ongelukkig zou zijn..  Ik mediteerde me suf bij onder andere 3 Vipassana-retreats , probeerde helder te krijgen wat nou ego was en wat niet, maar werd er niet veel gelukkiger door. Natuurlijk begreep ik wel dat het nastreven van die verlichting een contradictio in terminus is want je bent nooit vrij van dat wat je nastreeft. Mijn depressies en gevoelens van overweldiging werden er niet minder door, maar het hield mijn mind in ieder geval goed bezig;) Had daardoor ook een enorm spiritueel ego by the way haha, maar goed.


Tijdens een van mijn eerste Ayahuasca-ceremonies werd ik meegenomen naar de diepte van het Mysterie van het Leven.. het liet me uitdijen van de kleine Chantalle tot aan de grenzen van het Universum. Bij ieder beetje dat ik meer uitdijde besefte ik dat ‘ik’ dit allemaal was en tegelijk dat ik niets van dit alles was. Mijn werkelijke ik had geen identiteit.. Eenmaal aangekomen bij de grens van het Universum kon ik niet verder en hoorde ik de luide vraag in mezelf… “Maar, als ik dit allemaal niet ben… WIE heeft dit dan allemaal gecreëerd?!"

Er klonk een bulderend gelach in mijn binnenste als antwoord omdat het de grap was dat het Mysterie niets voor niets zo heet.. het zal een eeuwig raadsel blijven dat ook niet voor de kleine Chantalle bedoeld is om het antwoord ooit op te krijgen. En dat was fucking scary. Ik begreep ineens waarom mensen zich ofwel totaal niet bezig wilde houden met grote levensvragen als “wie ben ik” en “bestaat God” .. pfff. 

Ik omarmde mezelf en kon voelen hoe blij ik was dat ik dat ook allemaal niet hoefde te weten.. het was teveel. Ik MOCHT gewoon een feestje vieren in de dualiteit.. VEEL simpeler… behapbaarder.. zwart of wit, links of rechts, wel lekker of niet lekker enz!


Het was toen dat ik mijn wanhopige zoektocht naar de Verlichting met liefde opgegeven heb. Mens zijn is nou eenmaal messy en daar horen emoties bij. Mijn hele visie veranderde en ik kon sinds dat magische moment van inzicht dat ik gewoon mens mag zijn ineens veel meer compassie voelen naar mezelf. Mens zijn in een lichaam dat niet alleen fysiek geraakt kan worden, maar ook emotioneel en mentaal is verdorie een stevige uitdaging. Als je niet opgroeit in een veilige, troostende en stimulerende omgeving is die uitdaging nog veel groter. 


Om te doen waarvoor je gekomen bent heb je een goed emotioneel navigatiesysteem nodig. Als je weet hoe het lichaam communiceert bevatten emoties enorm veel informatie over wat je wel en wat je niet wil. Het is daarom belangrijk dat je er contact mee leert maken in plaats van dat je ze onderdrukt en ze op ongewenste manieren hun eigen leven gaan leiden en het jouwe daarmee overnemen. 


Vrij zijn van emoties is dus niet iets wat mensen zouden moeten nastreven. Emotioneel vrij zijn wel. Wanneer je emotionele vrijheid ervaart ben je niet bang voor de onprettige of pijnlijke lichamelijke sensaties die de verschillende emoties met zich mee kunnen brengen. Je bent in staat om bij je gevoel te blijven zonder ervoor weg te willen vluchten. Ook kun je naar je omgeving verwoorden wat er geraakt is en wat je wel of niet nodig hebt om er bij te blijven en/ of door heen te gaan. Wanneer je echt bij de kern van je diepste geraaktheid kunt blijven zonder het groter of kleiner te maken zal er letterlijk verlichting plaatsvinden. Zijn met wat er in je is en wat gevoeld wil worden. En ook al lijken die pijnlijke gevoelens donker en eng.. uiteindelijk zijn ze slechts een schaduw uit t verleden. 

💖

18 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Regelmatige tips, tools en inspiratie krijg je via mijn nieuwsbrief

Voor het maken van een afspraak of vrijblijvende info klik je hier.

  • Facebook
  • YouTube
  • Pinterest
  • Instagram
© Copyright 2020 | Photography by Alima Ruf Photography