De Schoonheid In Scheiden

Bijgewerkt: 17 jan 2020


Het ongewilde einde van een relatie kan net zo pijnlijk voelen als iemand aan de dood te verliezen, alleen heb je dan te rouwen om iemand die nog leeft. Het extra pijnlijke daaraan is dat degene waar je om hebt te rouwen er soms zelf voor gekozen heeft om niet meer samen te zijn op de manier waarop je dat zo graag wilde. Buiten het missen van de nabijheid van de ander is dit het gegeven wat het verdriet een scherpere rand geeft, zelfs als de relatie niet meer voedend was en de ander jullie beiden eigenlijk een dienst heeft bewezen door los te laten. Het brengt namelijk onze pijnlijkste overtuigingen aan het licht waardoor gevoelens van wanhoop, verlatenheid en/ of afwijzing maken dat het liefdesverdriet ons op onze knieën brengt.


Als je voormalige lief weggaat is de pijn in ons hart bijna niet te doen. Zelfs niet als de relatie op zijn minst niet meer voedend was en op zijn ergst ronduit destructief! Dit komt door de pijnlijke overtuigingen die we diep van binnen dragen en we als kind over onszelf zijn gaan geloven:

'Ik ben niet goed genoeg', 'Het is er niet voor mij' ,'Ik verdien het niet', 'Iemand anders is beter', 'De liefde is niet te vertrouwen', 'Niemand houdt echt van mij zoals ik ben', 'Ik ben slecht' 'Als ze mij echt leren kennen laten ze mij vallen'.


De onuitgesproken hoop en beloften in de verliefdheidsfase dat de ander onze behoeften aan liefde zou komen vervullen, worden bruut vernietigd, waardoor we overblijven met pijnlijke gedachten die ons kwellen.Uiteindelijk zijn het deze gedachten over onszelf die de rouw van het verlies oneindig veel pijnlijker maken.

Dit is goed nieuws!

Echt, dit ten diepste beseffen is de eerste stap naar echte liefde, diepe heling en zelfbevrijding.


Zoals ik samen met Lars Faber in ons boek 'Echte liefde aangaan' beschreven heb, zijn er zes beschermers van ons hart (Heart Defenders) die ieder op hun eigen unieke manier proberen om onszelf tegen die pijnlijk overtuigingen te beschermen. Al voorbeeld: Iemand die onbewust overtuigd is niet goed genoeg te zijn zonder iets bij te dragen zal gaan 'pleasen'. Na een pijnlijke breuk is de kans groot dat bij een 'Pleaser' de diepe gevoelens van minderwaardigheid bovenkomen die er in de eerste instantie al voor zorgde dat er ongezond 'please' gedrag in de relatie ontstond. Iedere breuk fungeert in die zin, net als een relatie, als een spiegel die je laat zien hoe het in jouw binnenwereld is!

Dit is goud waard en maakt dat een pijnlijke breuk als een snelkookpan voor heling van diepere pijnen dan alleen de breuk kan zorgen. De cylus van geboorte, leven, dood en wedergeboorte is ook hierop van toepassing. De dood van een relatie(vorm) betekent een hergeboorte van jou als mens.


Oude pijnen en overtuigingen die ons vasthielden in ongezonde overlevings- en beschermingsmechanismen mogen nu smelten met de tranen die de rouw met zich meebrengt.

Vaak zijn deze oude pijnlijke overtuigingen gelinkt aan het idee van afgescheidenheid. Daar waar we ons als kind ooit vol vertrouwen en in liefde wilde verbinden met de God en Godin in ons universum, oftewel papa en mama, kwamen scheuren in de ervaring van onvoorwaardelijke liefde die we kort daarvoor nog in de baarmoeder ervaren hadden.

Hier is waar we het contact met de Bron/het Licht/God beginnen te verliezen. Het gevoel van afgescheiden zijn en ons best te moeten doen voor de liefde groeit. Hoe groter het gevoel van afscheiding van de onvoorwaardelijke liefde van de Bron, die in de eerste instantie door de ouders wordt gerepresenteerd, hoe zwaarder ons leven zal zijn. En hoe lastiger relaties verlopen en hoe pijnlijker het einde van een relatie.


Als jij op dit moment door een pijnlijke breuk gaat is het daarom extra belangrijk om je 'verticale' verbinding te herstellen en te voeden. Dit is de verbinding tussen (vader) hemel en (moeder) aarde. Deze twee krachten zijn het grotere dragende geheel waaruit we allemaal zijn voortgekomen en waar we terugkeren. Velen van ons hebben zich hiervan afgesneden en missen hierdoor de innerlijke leiding die het leven juist zoveel mooier en fijner maakt. Onze 'horizontale' verbindingen, de verbinding met mensen en dieren, weerspiegelt de verbinding die we met de Bron hebben.


De schoonheid van scheiden zit in het terugvinden van jezelf en de hernieuwde verbinding met de Bron. Je bent ooit gaan geloven dat je de liefde niet waard bent, maar dat was een verkeerde conclusie. Je zag het goddelijke wel in je moeder, maar miste het vermogen om te relativeren dat ze door slaapgebrek chagrijnig was of door relatieproblemen agressief. Of dat papa door zijn eigen onvermogen om met emoties om te gaan zijn hele leven op afstand bleef.Nu als volwassene kunnen we onze pijn zien en voelen voor wat het was: een héle pijnlijke vergissing waarop we het 'beleven' van ons leven voor het grootste gedeelte op gebaseerd hebben.


Laat de relatiebreuk je wakker maken uit deze oude pijnlijke hypnose en leer jezelf zien door de ogen van onvoorwaardelijke liefde. Dit leven is jouw avontuur en er is wel degelijk een Bron waaruit je kan putten en die je leidt. Door de relatiebreuk kun je 'ont-dekken' welke pijnlijke overtuigingen je over jezelf bent gaan geloven. Hierdoor krijg je toegang tot de verwondingen rond je kern, die je nu als volwassene kunt gaan omarmen en koesteren, waardoor je toegang krijgt tot je kern, het gebied waar God in jou leeft. De mysticus Rumi schreef het al zo treffend: De wond is de plek waar het Licht binnenkomt. Koester jezelf, je verwondingen en hervind je geloof in jezelf, en van daaruit maak je contact met 'Dat Wat Groter Is', je goddelijke kern, het Licht, het Leven. 

Je hoeft het alleen maar beginnen te geloven en jezelf te gaan koesteren.


Chantalle Kamycki

#bewustscheiden #echteliefdeaangaanbegintbijjezelf #nextlevelbeing #zelfliefde

41 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Regelmatige tips, tools en inspiratie krijg je via mijn nieuwsbrief

Voor het maken van een afspraak of vrijblijvende info klik je hier.

  • Facebook
  • YouTube
  • Pinterest
  • Instagram
© Copyright 2020 | Photography by Alima Ruf Photography