HOUVAST VINDEN IN TIJDEN VAN ANGST


Momenteel zijn er heel veel bange mensen die houvast proberen te vinden. We doen dit allemaal op onze eigen manier. Onze eigen reacties op dreigend gevaar en traumatische situaties wordt duidelijk.


De mind probeert zich ergens aan vast te houden om nog enigszins het gevoel voor controle te kunnen hebben. De mind doet dat door allereerst het gevaar te willen begrijpen. Dat is niet voor iedereen hetzelfde. Daar waar de een vooral bang is voor de eigen dood of die van naasten, is de ander bang voor verlies van vrijheid en om verder onderworpen te worden aan machten buiten zichzelf. Je zou kunnen stellen dat deze grote groep mensen minder bang is voor de dood dan voor een leven zonder vrijheid. Verlies van financiën of de gedachte daaraan heeft overigens de neiging zowel het verlies van vrijheid als (onbewust) angst voor de dood te activeren.


TWEEDELING


Ongeacht wat de trigger voor een van beide angsten is, zijn de reacties op beiden angsten even valide. Ze proberen namelijk een bedreigende situatie onder controle te krijgen. Dit vraagt om compassie en begrip.

Mensen die meer angst voelen om dood te gaan aan dit virus moeten wel vertrouwen in de regering en de afgekondigde maatregels en zijn vooral boos op de mensen die de dreiging in hun ogen niet serieus lijken te nemen. Ook kritiek op die overheid wordt afgedaan als complottheorie denkers die je vooral niet serieus moet nemen. Ook het positivisme krijgt kritiek want alleen praktisch handelen is wat voor deze groep het meeste telt. Het vege lijf redden. Wat moet je anders? De andere groep die vooral bang is om vrijheid te verliezen heeft de neiging om de dreiging van het virus te bagatelliseren. De focus hier ligt vooral op het krijgen van antwoorden over de oorzaak van het virus (wie is dit schuld) en zingeving (waar is het goed voor?) De antwoorden hierop zijn bedoeld om houvast te vinden in een tijd die angstig is.


Het gevolg is dat er een tweedeling ontstaat. Mensen ontvrienden elkaar en worden boos op elkaar omdat ze anders reageren. Natuurlijk is er ook verbroedering, maar dat is tussen de mensen die dezelfde angst en dezelfde respons op de dreiging hebben. We hebben elkaar hard nodig en begrip voor de reactie van de ander helpt daarbij.

Ga er niet automatisch vanuit dat de ander gek is of onverantwoordelijk, maar besef dat er in de diepte een andere angst geraakt wordt. En dat die even intens voelt als die van jou.


ONTKENNING


Besef ook dat zolang angst in ons lichaam actief is, je niet helder kan zien, denken en voelen, simpelweg omdat dat ik overlevingsstand niet mogelijk is. Je reageert op dat wat jij als grootste dreiging ervaart. En de ander doet dat óók. Zelfs de slecht geïnformeerde die zich onverantwoordelijk lijkt te gedragen. Ontkenning is namelijk ook een overlevingsstrategie. Dit kun je belachelijk maken en je kan er boos om worden, maar het enige dat je er echt aan kan doen is begrip hebben en je eigen ruimte zo goed mogelijk bewaken. Voelen wat jij nodig hebt en daarvoor zorg dragen. Want hoe graag we ons ook veilig willen voelen en een oplossing voor de situatie willen; het is complexer dan we vanuit onze angst kunnen waarnemen. Hoeveel mensen het ook met elkaar eens zijn over de oorzaak, de aanpak en de anticipering op de toekomst, de visie van de ene groep is anders dan die van de andere groep. Simpelweg omdat ze uitgaan van een andere dreiging.


ANGST VOOR HET ONBEKENDE


Ongeacht welke angst dan ook het meeste actief is, de onderliggende angst is die voor het onbekende. Het niet weten. De uitdaging is dan ook om je eigen midden zoveel mogelijk op te zoeken. Houvast in jezelf te vinden. Het oog van de storm. Er zijn veel technieken beschikbaar om dat te doen. Voor de een is het yoga, de ander meditatie of ademhaling, dans, wandelen etc. Het paradoxale echter is dat hoe meer weerstand iemand voelt bij de gedachte aan ontspanning, hoe harder deze het nodig heeft. Ontspanning wordt vaaak afgedaan als een luxe, maar is eigenlijk noodzakelijk om in een situatie zoals deze een helder hoofd te behouden en mogelijkheden te zien waar dat eerst niet mogelijk was.

Als je echt in heftige angst of paniek komt reik dan uit naar iemand die vertrouwen voelt en je bij kan staan om door deze energie heen te bewegen.


ONLINE WORKSHOP


Komende zaterdag ochtend om 10 uur geef ik online workshop waarin ik o.a. een techniek deel die ik als Brainspot-therapeute op mezelf toepas als er angst geactiveerd is. Dit doe ik live in deze groep https://www.facebook.com/groups/2580664425538425/


Als je mee wil doen hoef je je alleen maar aan te melden. Voel je vrij dit te delen met iemand van wie je denkt dat hij/zij het kan gebruiken.


Verder wens ik iedereen rust en vertrouwen toe in deze chaotische tijden.

Vanuit de zelf-quarantaine heel veel liefs, sterkte en geruststelling voor jou.


Chantalle
Photo credits: Alima Ruf Photography

291 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Regelmatige tips, tools en inspiratie krijg je via mijn nieuwsbrief

Voor het maken van een afspraak of vrijblijvende info klik je hier.

  • Facebook
  • YouTube
  • Pinterest
  • Instagram
© Copyright 2020 | Photography by Alima Ruf Photography