Ont-trigger jezelf


Steeds dezelfde thema’s in je leven tegenkomen betekent dat er iets heel ouds, meestal uit je kindertijd, vastzit. Dat zit ergens nog onbewust in je brein en zenuwstelsel opgeslagen. Om die oude pijn te vermijden heb je een of meerdere Heart Defenders ingezet die je daar tegen beschermen.

Alleen,... je bent geboren met een blauwdruk waarin jouw grootste potentie besloten ligt. Om die te kunnen leven is het nodig dat je levensenergie vrij kan stromen. Dat betekent ook dat je emoties (‘energy-in-motion’) niet moest opkroppen of vermijden, maar vrij kunnen laten stromen. En door oude onverwerkte pijn is dat lastig, want die Heart Defenders willen juist voorkomen dat je die pijn weer moet voelen. Heel lief bedoeld, maar als volwassene niet meer constructief.


Enkele praktijkvoorbeelden.

Om je een beter beeld te geven van hoe dat met die Heart Defenders nou in zijn werk gaat deel ik hier enkele voorbeelden uit mijn praktijk.


Thema: vrouw irriteert zich aan ‘te lieve’ partner en duwt hem steeds weg. Als hij 'te ver' weggeduwd is, heeft ze spijt.

Oude pijn: hele dominante vader tegen wie ze opkeek, maar voor wie ze het nooit goed kon doen.

Kinderlijke conclusie: als ik geen moeite moet doen voor de liefde, is het geen liefde.

Na verwerking: besef dat liefde moeiteloos is en kon deze eindelijk van haar partner aannemen.


Thema: vrouw voelt zich gefrustreerd, verdrietig en machteloos want partner wuift alles wat ze zegt altijd weg. Ze pot boosheid op en ontploft dan huilend en boos.

Oude pijn: als enige meisje tussen 3 jongens werd ze nooit gehoord. Overschreeuwen was geen optie. Klein maken wel.

Kinderlijke conclusie: ik ben niet belangrijk en van me laten horen levert gedoe.

Na verwerking: Besef dat ze wel degelijk belangrijk is en kan vanuit haar kracht rustig aangeven wat ze nodig heeft en wat haar grenzen zijn.


Thema: man ging in bijna iedere relatie vreemd en voelde zich enórm schuldig omdat hij zo iedere verbinding saboteerde.

Oude pijn bleek te zijn ontstaan bij zijn behoeftige moeder die haar emotionele steun bij hem zocht omdat zijn vader afwezig was. Hij was haar lieve jongetje. Ongemerkt verstikte ze hem en zijn avontuurlijke, wilde en mannelijkere kanten.

Kinderlijke conclusie: ik doe de ander pijn als ik ruimte neem en mezelf ben, dus dan doe ik het stiekem.

Na verwerking: het vermogen ontwikkeld om in grote en kleine dingen aan te geven wat hij wel en niet wil geven in dat moment in de relatie. Ruimte claimen voor zichzelf en zijn eigen activiteiten zonder bang te zijn de ander pijn te doen. Hierdoor verdween de onbewuste behoefte om ‘vrij te breken’ door middel van vreemdgaan.


Bevrijding en heling


Dit zijn dus enkele voorbeelden van hoe oude kinderpijnen doorwerken in onze liefdesrelaties. Zo kunnen ze ook doorwerken op het gebied van seksualiteit, vriendschappen, werk, financiën en gezondheid. Het werkelijk doorvoelen van de oude pijn, maakt dat de oude beschermmechanismen (Heart Defenders) niet meer nodig zijn en je het anders kunt gaan doen.


Zelf heb ik in bijna alle denkbare richtingen gezocht naar oplossingen voor mijn pijnresidu van oude trauma’s. En wat ik vond waren ontelbare vingers die naar ‘binnen’ wezen. Nu kan ik zeggen dat ik op een punt in mijn leven ben waarin ik de meest simpele, maar misschien ook wel de moeilijkste techniek, aardig beheers.

Dit heet ook wel emotie-regulering en gaat als volgt:


1. Stil worden in je hoofd. Maar dan ook echt. De enige gedachten die toegestaan zijn, zijn liefdevolle geruststellende gedachte als een moeder die haar kind liefdevol sust.

2. Je lichaam observeren en laten doen wat nodig is om de energie van de emotie door je heen te laten golven tot het klaar is.

Dit kan zijn: huilen, trillen, schreeuwen, jammeren, staren, stil liggen, shaken, stampen enz enz

3. Als het lichaam klaar is met de bewegingen ontstaat er vanzelf helderheid wat er nou eigenlijk geraakt werd, wat je nodig hebt en hoe je dat het beste aan kan pakken.

4. Repeat als het nodig is.


Op deze manier ont-trigger je jezelf en wordt het leven een heel stuk leuker. Succes met oefenen😘


liefs,
PS= Als je de gratis Heart Defender-test nog niet gedaan hebt en een heldere map wil hebben voor jouw innerlijke wereld doe deze dan hier.


Als je meer ondersteuning kunt gebruiken beluister dan hier mijn podcast of neem contact op voor een afspraak.

349 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Regelmatige tips, tools en inspiratie krijg je via mijn nieuwsbrief

Voor het maken van een afspraak of vrijblijvende info klik je hier.

  • Facebook
  • YouTube
  • Pinterest
  • Instagram
© Copyright 2020 | Photography by Alima Ruf Photography