Over burn-out, perfectionisme en org*sme!

Bijgewerkt: 14 feb 2020


Mijn praktijk en websites worden steeds vaker gevonden door vrouwen met een burn-out.

De burn-out klachten bestaan vaak uit vermoeidheid/ uitputting, prikkelbaarheid, emotionele labiliteit, piekeren, je gejaagd voelen, gevoel grip te verliezen, verlies van libido en concentratieproblemen. 


Wat ik laatst hierover las is dat mensen die last hebben van deze klachten ‘niet meer goed om kunnen gaan met de stress van het dagelijks leven’.

Deze zin boeide mij enorm. Het symptoom noemen we burn-out en het 'gevolg' is dat men ‘niet meer goed om kan gaan met de stress van het dagelijks leven”.

Noem me gek, maar volgens mij is die stress, die we blijkbaar collectief normaal zijn gaan vinden, de oorzaak van het symptoom ‘burn-out’. Blijkbaar is die stress normaal en als je daar niet meer tegen kunt is er iets mis met je?? Bijna alle 'aanpak' is er dan ook op gericht om iemand weer weerbaar tegen die stress te maken... 


In mijn praktijk sprak ik met een aantal vrouwen en merkte veel gelijkenissen op. Zo waren er een aantal vrouwen die een jong gezin en werk combineerden, een categorie die misschien nogal voor de hand lijkt te liggen. Toch zijn er ook veel single ladies die met burn-outs te kampen hebben. Gemeenschappelijke deler? Perfectionisme. 


Wat deze vrouwen met elkaar gemeen hebben is dat zij allen op hun eigen manier naar perfectie streefden. Op alle vlakken. Perfect lichaam, perfect uiterlijk, perfect seksleven, perfect uitgebalanceerd dieet, perfecte carrière en bijbehorende prestaties, perfecte moeder, perfecte kinderen, perfecte partner, perfecte vriendin en dit alles moet dan het liefst in het perfecte plaatje combineert worden. 


Deze vrouwen zijn intelligent, gedreven en weten wat ze willen. Ze trotseerden dan ook, zo bleek achteraf, vele lichaamssignalen die hen aanmaanden om het rustiger aan te doen. 

Ze lieten zich in alles voornamelijk door een grote wilskracht leiden en hadden ‘geen tijd’ om het ‘rustiger aan te doen’. Soms wilden ze dat ook gewoon niet want die high van adrenaline was ook wel ergens weer lekker. 

En toen, toen was het op, vertelden ze. De een kwam na een volle dag thuis van haar werk, zette haar tas neer en kon van het ene op het andere moment niet meer stoppen met huilen. Een ander ging boodschappen doen en wist, eenmaal in de winkel, totaal niet meer wat ze er deed of wilde en is verdoofd in de auto gaan zitten. En weer een ander zette op een doordeweekse dag haar computer aan en kreeg een paniekaanval die uitmondde in een huilen dat enkele weken aanhield. Zomaar. 


Mijn hart gaat heel erg uit naar deze vrouwen, want ondanks dat ik nooit echt een burn-out gehad heb zat ik er wel dicht tegenaan. 

Ik had weinig contact met mijn lichaam en leefde vooral vanuit mijn ratio. Als ik het kon bedenken, dan kon ik het ook doen. Dit leverde vaak veel tijdsdruk en onnodige stress op want wat ik niet incalculeerde was dat ik ook tijd nodig had om te ontladen. Om te verwerken wat ik allemaal gedaan en meegemaakt had. Om te genieten van successen die ik behaalde. Om te ontspannen. 


Ik was altijd zo gedreven om mijn innerlijke perfectionist het zwijgen op te leggen door vooral mezelf te bewijzen dat ik goed bezig was, dat ik niet goed besefte dat ik eigenlijk heel hard weg aan het lopen was voor de gedachte dat ik niet goed genoeg was. 

Dit zorgde voor een constante innerlijke stress die uiteindelijk tot een burnout had kunnen leiden als ik niet geleerd had om naar mijn lichaam te luisteren.


Je lichaam geeft je echt precies aan wat het nodig heeft om goed te blijven functioneren. Voor velen klinkt ‘in contact met je lichaam zijn’ nog steeds behoorlijk ‘zweverig’, maar dat geeft slechts aan hoe sommige mensen hun lichaam ervaren. Als iets dat je hoofd gewoon van a naar z brengt and that’s it. De mogelijkheden van je lichaam zijn enorm en een goede balans van de energie is dan ook onontbeerlijk. Bij een goede balans dacht ik vaak aan gezond eten, genoeg sporten en meditatie, maar zag ik iets heel belangrijks over het hoofd. 


Tijdens een burnout is alles je teveel en ben je je eigen denken moe. Een van de meest doeltreffende manieren om vanuit je hoofd in je lijf te komen is door heerlijke lijfelijke sensaties. Hoe lekkerder iets voelt, smaakt of aanhoort, hoe minder de behoefte om met je gedachten aan de haal te gaan. Hoe lekkerder je lichaam voelt, hoe meer je geankerd wordt in het hier en nu. Voor mij is een van de allerlekkerste lichamelijke sensaties een orgasme. En wel het soort waarbij je bijna je eigen naam vergeet en alleen nog de lettergrepen ‘O’of ‘A’  kunt uitbrengen. (als je het herkent wéét je dat ik gelijk heb;) 


Wat veel mensen niet weten is dat er verschillende soorten orgasmen bestaan en dat deze verschillende orgasmen helende uitwerkingen hebben op ons lichaam. Zo helpt een clitoraal orgasme om je te helpen ontspannen, een g-spot orgasme diepe ontspanning met een energie en geeft het squirten (vrouwelijke ejaculatie) een diepe ontlading in het lichaam. Een baarmoederhals- orgasme voorziet je lichaam van zoveel energie dat je bijna letterlijk licht geeft. 


Ik wil dan ook graag aan iedereen met, zonder of bijna burn-out laten weten hoe belangrijk het voor je levenslust en geluksbeleving is  om echt opnieuw contact met hun lichaam gaan maken. Op alle vlakken. Uit je hoofd en in het hier en nu komen.

Laat je masseren, ga dansen, vrij met jezelf, geef jezelf een tantra-massage cadeau. Ga het bos in en verbind je opnieuw met de natuur. 


Contact met je lichaam maakt dat je contact maakt met alles wat in jou leeft. Je verlangens, je dromen, je kracht, je zachtheid, je intuïtie en je sensualiteit. 

Over een aantal weken geef ik een webinar waarin ik een aantal ideeën en tips aanreik die niet veel moeite kosten maar wel erg effectief zijn in het opnieuw voelen en genieten van je lichaam.


Wil je op de hoogte blijven van het webinar? Meld je dan hier aan.

Chantalle

40 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Regelmatige tips, tools en inspiratie krijg je via mijn nieuwsbrief

Voor het maken van een afspraak of vrijblijvende info klik je hier.

  • Facebook
  • YouTube
  • Pinterest
  • Instagram
© Copyright 2020 | Photography by Alima Ruf Photography