Pleasers en narcistische partners

Bijgewerkt: 26 aug 2020

De liefde is nooit slecht, ze houdt ons enkel een spiegel voor. Wanneer we werkelijk doorhebben dat het spiegelbeeld afhankelijk is van de gespiegelde zal zelfliefde en zelfzorg de prioriteit krijgen die het verdient. 


De liefde is ook een dans tussen afstand en nabijheid. Enerzijds het verlangen om samen te zijn, te versmelten en een éénheid te zijn en aan de andere kan de behoefte om autonoom te zijn met eigen visie, behoeften en grenzen. 

Op papier klinkt het logisch en mooi, maar in de werkelijkheid blijkt dit een moeilijke dans. Als ‘afstand’ altijd de leiding neemt zal dat ten koste gaan van de intimiteit. Als ‘nabijheid’ altijd de leiding neemt gaat dit ten koste van de autonomie en uiteindelijk ook de intimiteit.

 

Hechting

Hoe je je hebt leren hechten, bepaalt hoe je hebt leren dansen. Als je veilig gehecht bent is het makkelijk voor je om in intieme relaties te bewegen tussen afstand en nabijheid. 


Iemand die onveilig gehecht is, kan dat niet zo goed. Ze ervaren ofwel afstand of nabijheid als onveilig. Ook zijn er mensen voor wie beiden onveilig voelt. 


De laatste jaren is er een enorme toename van artikelen, blogs en vlogs waarin narcisme genoemd wordt. Ondanks dat het goed is dat er meer bewustzijn rondom narcisme komt, Is het niet zo dat iedereen met sterk narcistische trekken gelijk het label ‘DSM5 Narcist’ verdient. Vooral exen krijgen de titel te pas en te onpas bestempeld. 


Wat mij opgevallen is, is hoeveel energie er gaat naar boos zijn en blijven op die foute ex. Uit ervaring weet ik hoe belangrijk die initiële boosheid is. Ik was zelf Pleaser en voor mij betekende de liefde dat ik me grenzeloos moest opstellen. Ik deed álles om de ander gelukkig te maken, want dan zou ik ook gelukkig zijn. 


Uit het slachtofferschap

Wat ik steeds maar in die spiegel van de liefde te zien kreeg was niet fraai. Van ‘gewoon’ emotioneel onbereikbare partners tot partners met sterk narcistische trekken.

Als Pleaser ging ik tot het uiterste om mijn best voor de liefde te doen. ‘Sámen’ was mijn grootste doel. Als de relatie gedaan was had ik mijn boosheid nodig om los te komen. Het verdriet was te groot om te voelen. Fusie of ruzie waren de enige opties die ik kende. 


Door het werken met vele cliënten en deelnemers in mijn cursussen, werd me in de loop van de jaren de rol van de liefde als spiegel steeds helderder. 

Ik besloot anders te kijken naar mijn ervaringen. Waarom trok ik steeds dezelfde man in een ander jasje aan? Wat liet mij dit zien? 


Het werd me helder dat ik voornamelijk de rol van Pleaser op me genomen had. Als kind was ik gaan geloven dat het afstemmen op de ander en het wegcijferen van mijn eigen emoties en behoeften mijn grootste kans op liefde was.

Echte liefde

Echte liefde gaat over de waarheid. Aan het licht brengen wat in het donker zit. Ik was gaan geloven in een onwaarheid over mezelf, de liefde en het leven. Ik had mezelf helemaal naar die onwaarheid gevormd. Steeds weer hield de liefde me deze pijnlijke spiegel voor waarin ik mezelf steeds weer verliet in hoop liefde buiten mezelf te vinden. 


Ze liet me zien hoe ik het deed, wanneer ik het deed en waarom ik het deed. Maar ik ging het pas zien toen ik stopte met de ander als dader te blijven zien. Op deze manier was ik ook geen slachtoffer meer.

Hierdoor veranderde het spiegelbeeld steeds meer. 


Mijn rol in de mislukking van mijn relaties werd me steeds helder. Ik was evenzeer debet als zelfs de meest narcistische partner die ik gehad had! Mijn grenzeloosheid en onderliggende overtuiging dat ik slachtoffer was, maakte dat de anderen  automatisch in de daderrol kwamen en die ook bijna feilloos speelden.


Met ieder beetje groeiend bewustzijn verbeterde ook mijn relaties en werd de spiegeling steeds fijner. Ik ben van zelfhaat op een punt gekomen dat ik oprecht kan voelen dat, hoeveel ik ook van iemand anders hou, ik zelf toch echt de belangrijkste persoon ben. 

Dit geeft me een ongekende vrijheid om mezelf te zijn in al mijn verbindingen. 


De vraag aan jou is, wat spiegelen jou relaties jou? Welke onwaarheid over jezelf, de liefde

of het leven mag jij loslaten? 


14 september start er een nieuwe online trainingsronde ‘Van pleasen naar vrijheid in verbinding’. Doe mee als je klaar bent met controledrama's, het redden van anderen en wil leren hoe je jezelf in een verbinding liefdevol op de eerste plaats zet. Het leven is te kort om je steeds door anderen te laten leven.
1,224 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Regelmatige tips, tools en inspiratie krijg je via mijn nieuwsbrief

Voor het maken van een afspraak of vrijblijvende info klik je hier.

  • Facebook
  • YouTube
  • Pinterest
  • Instagram
© Copyright 2020 | Photography by Alima Ruf Photography