Van angst naar vertrouwen


Overlevingsemoties zijn ook wel de emoties die we meestal als ‘negatieve’ emoties bestempelen. Al deze emoties zijn gebaseerd op angst. Of t nou jaloezie, frustratie, depressie of paniek is, ze zijn allemaal een reactie op een gedachte die ons op de een of andere manier angst aanjaagt. Vandaar dat ik de term ‘overlevingsemoties’ gebruik. Angst is een signaal dat er gevaar dreigt en de overlevingsemoties zijn reacties op dat dreigende ‘gevaar’.


Er bestaat ook een groep die we als ‘positieve’ emoties beschouwen. Dit zou je ook wel ‘creatieve emoties’ kunnen noemen die geworteld zijn in liefde. Denk aan dankbaarheid, vreugde, vertrouwen, plezier, tederheid, speelsheid en liefde. Als niet bezig zijn met het aanwenden van onze levensenergie om te overleven, dan gebruiken we deze met liefde om te creëren. Als het geen bewuste creaties zijn die je zelf maakt, zijn t wel onbewust je cellen die regenereren en je immuunsysteem dat sterker wordt.


De stap van angst naar vertrouwen lijkt, als je angstig bent, levensgroot en soms onmogelijk. Pas als het ‘bewijs’ er is dat het niet nodig is om bang te zijn en het ‘gevaar’ is geweken durven we pas te vertrouwen. Het lastige van vertrouwen is dat je moet durven geloven in iets wat nog niet zichtbaar is.

Angst maakt echter dat er van alles in je brein gebeurt waardoor je in een soort van tunnelvisie komt en alleen gefocust bent op de ergst denkbare uitkomst. Dat is nou eenmaal zo slim ontworpen omdat als er werkelijk fysiek gevaar dreigt, je brein binnen no time heeft berekend wat het grootste gevaar is en al zijn energie in zet om het allerergst denkbare te voorkomen. Prachtig mechanisme dus, maar alleen voor korte tijd... adrenaline levels stijgen om in actie (vluchten, vechten, bevriezen) en cortisol levels stijgen om eventuele pijn niet te voelen.


DE VERHALENVERTELLER


Ons brein en lichaam kunnen echter niet altijd de werkelijkheid onderscheiden van gedachten. Denk maar aan een enge film .. je weet dat het in scène gezet is, maar toch ga je er zo in op dat je ademhaling versneld en je hart in je keel klopt. Zo is t ook met angstige scenario’s die we onszelf blijven vertellen. Of het nu gaat om de angst voor verlating, de angst om niet goed genoeg te zijn, de angst voor (financieel) tekort, de angst voor de dood etc.


Het verhaal dat je jezelf vertelt (mind) bepaalt welk signaal er van je brein naar je lichaam gezonden wordt. Bij dat signaal krijg je gratis de bijbehorende chemicaliën en hormoonmix die de beleving ‘echt’ maakt. Dit maakt dat we onze mind, de verhalenverteller, gaan geloven. Want het is niet ‘ik denk dus ik besta’ maar ‘ik voel dus het zal wel kloppen wat ik denk over het bestaan’. Alleen zijn emoties gekoppeld aan gedachten, waardoor we deze héél serieus nemen.


De kracht van gedachten ís ook echt énorm! Het is daarom ook echt belangrijk om gedachten en emoties vóór ons te laten werken. In plaats daarvan laten we ons meestal meeslepen alsof we achter een op hol geslagen paard hangen. Onbewust herhaalt de mind steeds ervaringen uit het verleden en probeert daarmee te anticiperen op de toekomst. Als je een fantastisch verleden hebt zul je vanuit die ervaring met vertrouwen verheugd naar de toekomst kijken. Kwantumfysica legt uit hoe onze intenties en overtuigingen onze waarneming en beleving beïnvloeden. Als jouw verleden pijnlijk of moeilijk was en ervaringen niet verwerkt zijn, zul je niet als vanzelf in vertrouwen verheugen op de toekomst.

Toch weet ik als geen ander hoe belangrijk het is om te oefenen om me goed te voelen zonder reden of het ‘bewijs’.. niet eerst een partner om de liefde te voelen. Niet eerst het geld om me vrij en dankbaar te voelen.. door niet meer in de onbewuste gedachten stroom mee te gaan, maar bewust een fijner verhaal te vertellen ging ik me veilig voelen. Vertrouwen, speelsheid, liefde, dankbaarheid en vreugde waren de kleuren die mijn grijze bestaan kwamen opvrolijken.. Het kostte focus, toewijding en doorzettingsvermogen, maar god wat is het dat waard.


EEN NIEUW VERHAAL


Deze crisis brengt in één klap onze diepe thema’s en angsten boven. Zonder dat we ze kunnen ontvluchten zoals we dat gewend waren. Dit is de tijd om te luisteren naar je eigen verhaal. Is het een fijn verhaal gebaseerd op vertrouwen in de toekomst of is het een pijnlijk verhaal gebaseerd op onverwerkte pijn uit het verleden? Zit met jezelf, maak tijd om te voelen of dat wat je jezelf vertelt ook echt is wat je wil geloven? Als het geen fijn verhaal is, weet dan dat er onverwerkte pijn zit en zoek ondersteuning om deze te verwerken. Zo wordt oude pijn als mest waarmee je vruchtbare grond creëert om je leven vanuit vertrouwen vorm te geven.


Gun jezelf naast het verwerken van de oude pijn regelmatig de tijd om te fantaseren en te dagdromen en maak contact met je verlangens. Wat als je voorbij de angst, boosheid of verdriet zou komen? Hoe zou je je dan voelen? Alleen al de actie van het je proberen voor te stellen, brengt een verschuiving in je brein teweeg. Hier is waar de werkelijk stap van angst naar vertrouwen, van pijn naar heling en van droom naar werkelijkheid plaatsvindt.


💖 Chantalle Kamycki


ps= Ontdek in een paar minuten welke oude beschermingsmechanismen jou gevangen houden in de gratis Heart Defender-test#nextlevelbeing #brainspotting #stoplivingthetrauma #startlivingyourdream


Fotografie: Alima Ruf Photography

239 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Regelmatige tips, tools en inspiratie krijg je via mijn nieuwsbrief

Voor het maken van een afspraak of vrijblijvende info klik je hier.

  • Facebook
  • YouTube
  • Pinterest
  • Instagram
© Copyright 2020 | Photography by Alima Ruf Photography