Van jaloezie naar zelfliefde.

Bijgewerkt: 14 feb 2020

Jaloezie is een van de meest pijnlijke emoties die we kunnen ervaren. Het gevoel dat een ander beter, mooier, liever, aardiger, succesvoller etc. is, maakt dat we ons klein, miserable, zielig, geïsoleerd en waardeloos kunnen voelen.

Niet echt gevoelens om blij van te worden. Het voelen van jaloezie is dus vooral erg pijnlijk voor degene die het ervaart en het is vaak moeilijk om openlijk toe te geven dat je last hebt van deze menselijke schaduwkant, laat staan ermee om te gaan. We zijn zó gewend om de gedachten die er door ons heen gaan te geloven dat het vaak in flinke kluif is om eruit te stappen. Toch ga ik je in dit blog handreikingen doen om je een weg te kunnen banen uit de duistere kloven van de jaloezie naar eigenwaarde en zelfliefde.


Laten we beginnen met de tegenstrijdige berichten die de maatschappij ons van jongs af aan al geeft. Veel bedrijven hebben er baat bij dat wij jaloers en afgunstig zijn. Dat we onszelf vergelijken met de onrealistische, gephotoshopte modellen en tot de conclusie komen dat we niet zo mooi zijn als zij. Het zet ons aan tot het kopen van product A voor de volle wimpers, product B om mijn haar voller te doen, product C om mijn buste groter te laten lijken, product D om mijn taille smaller te doen lijken, product E om succesvol bij mijn collega’s over te komen en ga zo maar door. Bij vrouwen begint dit patroon al vroeg met alle leuke tienerbladen waarin al vele trends voor jonge meiden beschreven worden. 'Kijk en vergelijk' begint hier dus al vroeg. Er wordt dus heel wat geld geïnvesteerd om jou jezelf te laten meten ten opzichte van een ander.


Het andere bericht dat we tijdens het opgroeien krijgen is dat we lieve, goede mensen moeten zijn. Daar hoort jaloezie duidelijk niet bij. Ook hier geldt weer dat vrouwen deze boodschap nog iets vaker te horen hebben gekregen. Immers; jongens huilen niet en meisjes horen lief te zijn. De schaamte die vaak gepaard gaat met het beseffen van de jaloezie in jezelf, maakt dat je je zo mogelijk nòg waardelozer voelt: lieve mensen zijn namelijk niet jaloers…


Het beginpunt van jaloezie.

Als je op dit moment kampt met jaloezie of het een thema is dat wel eens in je leven opduikt, dan wil ik je even meenemen naar het moment van ontstaan van de jaloezie.Misschien herken je het wel, het gevoel alsof je ergens door gestoken bent en dat het gevoel ineens heftig door je lijf trekt en je in zijn ban heeft; jaloezie. Maar wanneer begint het nou? Er is een ‘steek’ of misschien voor jou een opborrelend gevoel, maar dat gevoel is vaak vrij duidelijk waar te nemen in je lichaam. Dat is echter niet het begin, want het begon met een gedachte. Jij hoorde of zag iets, dit deed je in een sneltreinvaart een vergelijking naar jezelf trekken waarbij jij zelf minder goed uit de verf kwam. Conclusie; ik ben niet goed genoeg. Gevolg; pijn. De steek van jaloezie volgt en trekt vervolgens een hele kast aan oude overtuigingen open die jou ervan overtuigen dat je niet goed genoeg bent en dat als de ander nu maar ‘verdwijnt’, de rust wederkeert.

Soms heb je geluk dat de ander inderdaad verdwijnt, maar omdat je niets aan je eigen overtuiging van waardeloosheid gedaan hebt, zal het leven je weer een nieuwe kans bieden om deze pijnlijke overtuiging te veranderen/ helen door een ander zogenaamd 'betere' persoon op je pad te zetten.


Wanneer je gevoelig bent voor jaloezie en dit een thema in je leven is, dan kan het je helpen deze emotie te leren zien als leermeester op de weg naar zelfliefde. Iedere keer wanneer deze emotie opduikt is het een kans om iets meer van jezelf te leren houden en je te ontdoen van pijnlijke overtuigingen die jou niet meer dienen.In het begin zal het nog erg pijnlijk zijn, maar gaandeweg wordt het steeds makkelijker om ermee om te gaan en er zelfs uiteindelijk van verlost te zijn!


Wat kun je doen om te helen van jaloezie?


1.Stop met denken aan degene waardoor je de jaloezie voelt.


Deze persoon dient als spiegel voor oude pijn in jezelf. Er is een dieper weten in jou dat je geweldig bent zoals je bent, simpelweg omdat je bestaat. Dat diepere weten heeft ook contact met oude en onware overtuigingen in jouzelf alsook het verlangen om je diepste potentieel te leven. Daar hoort minderwaardigheid niet bij. Deze situatie/ persoon is nu in je leven om dat oude patroon van minderwaardigheid te helpen helen. Besef dit en doe er je voordeel mee. Blijf niet in de verhalen van je mind hangen die je maar verder de put in drijft.


2. Ben lief voor jezelf.


Wanneer je een vlaag van jaloezie of in de ban van jaloezie bent, ben dan zacht voor jezelf. Vraag je niet af waarom je niet zoals iemand anders bent die ‘nooit’ jaloers is. Deze waarom- vraag houdt je af van de kern en maakt dat je je alleen maar slechter voelt.Het heeft geen enkele zin om boos op jezelf te worden omdat je jaloerse gevoelens hebt. Je BENT je emotie niet. Blijkbaar heb je dit gevoel omdat daaronder een pijnlijke en verkeerde overtuiging zit dat jijzelf niet goed genoeg bent. Durf dat te voelen en ben dus lief voor jezelf. Troost jezelf, koester jezelf; je bent wel goed zoals je bent al heb je dat ooit anders gevoeld.


3. Blijf ademen.


Wanneer je jaloezie voelt kan dit varieren van een licht vervelend gevoel naar fysieke pijn. Ga bewust dieper ademen. Grond jezelf in het hier en nu en besef dat dit een oude reactie van je lichaam (systeem) is op oude pijn.

Wanneer je stopt met denken dat het waar is dat de ander beter, succesvoller etc is dan jij, zakt het gevoel ook. Je adem helpt je als het ware door de pijn heen te zakken.


4. Laat je gevoel zijn en accepteer wat er NU is.


Kun je dit gevoel toestaan er te zijn? Zonder dat het weg moet en zonder dat je er vanaf wilt, maar gewoon er laten zijn. Zelfs wanneer je ‘nee’ antwoord, is dit een vraag die belangrijk is om te stellen. Het helpt je om de pijnlijke jaloerse gedachten te onderbreken en te gaan voelen wat er zich nu allemaal in je lichaam afspeelt. Observeer wat er allemaal in je lichaam gebeurt.


5. Ga op een mediadieet.


Het gros van de bladen en tv-commercials hebben niet als doel om jouw ziel en eigenwaarde te voeden, maar om je te doen geloven dat je niet goed genoeg bent zoals je bent ,maar dat je beter bent wanneer je dit of dat zou hebben of zus of zo bent. ONZIN. Hou op met jezelf te vergelijken met modellen die ook nog eens zó zwaar gephotoshopt zijn dat ze zichzelf niet eens meer herkennen.


6. Deel je gevoel met een integer persoon.


Het delen van jaloerse gevoelens is vaak kwetsbaar en dus lastig. We denken het oordeel van onszelf over onszelf terug te zien in de reactie van de ander en schamen ons voor onze gevoelens.Het delen van jaloerse gevoelens is ook niet 'vruchtbaar' wanneer je dit met vrienden deelt die het vervolgens met je eens zijn en met je ‘meepraten’. Je blijft hierdoor op een bepaald niveau van je oude pijn vastzitten. Dit helpt niet en dat weet je ergens diep vanbinnen ook. Zoek dus iemand die naar je kan luisteren en niet over de ander oordeelt zodat jij bij je eigen pijn en daarmee heling kan uitkomen.


7.Leer ermee lachen. 


We nemen onszelf vaak serieuzer dan nodig is. Naarmate je steeds beter leert zien dat jaloezie een onderdeel van een oud en onnodig verdedigingsmechanisme is, kun je steeds makkelijker lachen om de gedachten die dit systeem produceert. Alsof jij niet goed genoeg zou zijn omdat de ander succesvol is of gelukkig is?! Ieder heeft zijn eigen pad en blijkbaar heb jij het jouwe omdat je daar het liefste wilde zijn. Vier het!


8. Ben creatief. Schilder, schrijf, zing, teken, dans! Doe iets dat je energie verschuift.


Creativiteit is hierin zeer krachtig; van creëren word je blij.


9. Leer van je jaloezie en focus op wat je wil! 


Jaloezie is zeer powerful om erachter te komen wat het is dat JIJ ZELF WIL! De gedachte dat jij het niet waardig bent, verdient etc, is de gedachte die je pijn doet. Maar wat als je je kan of durft te focussen op hetgeen dat eronder ligt… dat jij dat succes ook wel wilt genieten? Of van die liefde? Of … Wat als het er WEL voor jou is en je dit gewoon nu wat helderder hebt en het nog wat meer focus kan gebruiken? Zet je intentie op het leren ontvangen van dit succes , liefde enz. Gewoon omdat je bestaat, punt.


10. Herhaling: BEN LIEF VOOR JEZELF. Je bent het allerbeste waard.


-Chantalle Kamycki 

19 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Regelmatige tips, tools en inspiratie krijg je via mijn nieuwsbrief

Voor het maken van een afspraak of vrijblijvende info klik je hier.

  • Facebook
  • YouTube
  • Pinterest
  • Instagram
© Copyright 2020 | Photography by Alima Ruf Photography