Intimacy is being truly seen and known for 

who you are

#nextlevelbeing

Relaties als spiegel

Iedere relatie spiegelt jouw binnenwereld. Dit geldt voor liefdespartners, familieleden, collega's, vrienden, buren enzovoort. Je liefdesrelaties zijn bij uitstek de plek waar je diepste overtuigingen over jezelf, de liefde en relaties aan de oppervlakte komen. Als je in niet een veilige, liefdevolle en emotioneel voedende omgeving bent opgegroeid, is de kans groot dat je niet veilig gehecht bent. Door deze onveilige hechting zoek je de liefde vaak op plekken waar het niet te halen valt. Dit doe je op manieren die je als kind geleerd hebt. Als je in je relaties herhalende thema's en strubbelingen ondervindt is de kans groot dat er onbewust een 'Heart Defender' de regie heeft. Doe de test om razendsnel uit te vinden wie ongemerkt jouw relaties saboteert en welke stappen je kunt nemen om de regie weer in bewuste eigen handen te nemen.. 

 

 


“De kwaliteit van je relaties bepaalt de kwaliteit van je leven”

~ Esther Perel

Het begon allemaal met de relatie die je met je ouders had. Dit waren lange tijd de God en Godin van jouw kleine universum. Zij waren je grote voorbeelden van hoe je ‘het leven leeft’. In het voorbeeld van hun relatie zag je hoe de liefde tussen twee mensen werkte en leerde je wat er wel en niet van je werd verwacht. Je leerde wanneer en met welk gedrag je liefde, aandacht en affectie kreeg en hoe je dat niet kreeg of zelfs werd afgewezen, verlaten, vernederd of misbruikt. Als kind wist je niet beter dan dat het ‘zo was’. Als een spons absorbeerde je de emoties, gevoelens en overtuigingen van je ouders en later ook van je verdere omgeving. Dit deed je zonder dat je kon relativeren of het ook wel echt klopte wat je allemaal waarnam. Kinderen betrekken nagenoeg alles op zichzelf. Als een kind boodschappen krijgt dat het niet goed is zoals het is, neemt het die letterlijk.

Kinderen die op welke manier dan ook regelmatig de boodschap kregen dat wat ze voelden er niet mocht zijn, ontwikkelden manieren om emoties te omzeilen of te onderdrukken. Sommigen kregen te horen dat ze lastig of te veel waren of dat ze zich aanstelden, anderen werden gesust of genegeerd. Deze boodschappen maakten dat er pijn toegevoegd werd aan de al negatieve pijnlijke ervaring die het kind beleefde. Moeder Natuur heeft voor deze overweldiging aan complexe emoties hele specifieke beschermingsmechanismen gecreëerd die ons beschermen. Als we nog klein zijn is het doel hiervan, dat we als kind het teveel aan gevoelens zo goed en zo kwaad als het gaat in onszelf te kunnen verdragen. Een kind zal dus leren zich groot te houden, klein te maken, te ontkennen wat er gebeurde of zijn zich van zijn gevoel afsluiten. Dit zijn mogelijke beschermmechanismen die het tot zijn beschikking heeft. De pijnlijke gevoelens worden ingekapseld en omgevormd tot negatieve overtuigingen die de rest van het leven meegedragen worden totdat ze ontmanteld worden.


 

Tekenen van onveilige hechting

 

Als je als kind door welke omstandigheden dan ook je niet veilig hebt kunnen hechten, zul je dit onverbiddelijk terug zien in je relaties. Enkele symptomen zijn: 

  • Moeite met het aangaan van intieme langdurige relaties.

  • Last van verlatingsangst en/ of bindingsangst.

  • Hoe dichterbij iemand komt hoe meer moeite je hebt om je grenzen aan te geven.

  • Je vertrouwt de ander moeilijk of niet.

  • Je trekt altijd (emotioneel) onbeschikbare partners aan.

  • Hebt last van jaloezie.

  • Vaak in conflict met je omgeving.

  • Je blijft maar hangen in situaties die eigenlijk niet gezond voor je zijn.

  • Je hebt last van angsten en voelt je onveilig.

Als je jezelf in een of meerdere van deze thema's herkent dan ben je hier in ieder geval op de juiste plek voor ondersteuning om de liefde echt aan te gaan. In de eerste plaats de liefde voor jezelf. Vaak denken we bij jeugdtrauma's aan fysiek misbruik en/ of mishandeling. Emotionele verwaarlozing en/of misbruik heeft echter evenveel impact als fysieke mishandeling. Het verraderlijke van emotionele verwaarlozing en/of misbruik is dat het aan de buitenkant niet zichtbaar is. De sporen die hierdoor achtergelaten worden zijn daarom moeilijker terug te leiden naar het verleden omdat het 'was zoals het was'.

Bijvoorbeeld: Mijn vader 'was gewoon zo afstandelijk' en mijn moeder domineerde en eiste de aandacht gewoon op. De manieren waarop je daarmee hebt leren omgaan spelen dan door in je huidige relaties.

Van pijn naar heling

Vier maanden geleden had ik nog nooit van brainspotting gehoord. Ik maakte toch maar een afspraak bij Chantalle, omdat ik alles al had geprobeerd en niets me uit het zwarte gat hielp waarin ik mij al een half jaar bevond. Emdr, psychotherapie, consult bij een psychiater, alcohol en andere verdovende middelen, roken, eten, lijnen, Netflixen, ruziën, zwijgen, praten, eft-therapie, coaching; je kunt het zo gek niet bedenken of ik had het geprobeerd om uit de boosheid te geraken. 

Ik zat helemaal vast, moest om de haverklap huilen, was de hele dag door zenuwachtig, had paniekaanvallen, hartkloppingen, ademnood en was gewoon op. De eerste sessie bij Chantalle bracht rust in mijn systeem. Ik kon op adem komen, de hartkloppingen werden minder, ik kon me soms tevreden en zelf blij voelen. Tenminste, zo vertaalde ik het gevoel van rust waar ik ineens toegang tot had.

De tweede sessie werd deze rust versterkt. De derde keer was ik dan ook toe aan dieper werk, dachten Chantalle en ik allebei. Nou wat er toen gebeurde, had ik nooit van tevoren kunnen bedenken. Met een oerschreeuw brak het opgespaarde verdriet van een heel leven uit m'n lichaam. Huilen, huilen, kermen. Ook de uren erna was het afwisselend blij zijn en huilen, loeien van verdriet. Maar het was wel wat ik nodig had om voor het eerst in lange tijd zachtheid te voelen naar mezelf en daarmee ook naar mijn geliefden. Sindsdien zit mijn huwelijk weer in de lift en durf ik voorzichtig aan te zeggen dat ik weet wat eigenliefde is. Brainspotting heeft me gered uit die donkere put. En ik heb heel veel zin in de sessies die ooit vast wel weer eens nodig zullen zijn.

Chantalle is zo'n mooi mens, heel mild, liefdevol en totaal zonder oordeel hielp ze mij in dit proces. Ze is niet bang om zichzelf daarin kwetsbaar te tonen, wat voor mij belangrijk was om mezelf ook open te kunnen stellen. Ik ben haar dankbaar. ~ M. vd M

 

In sessies met mij maak je via je lichaam contact met de verborgen programma's en scripts die je in je relaties uitleeft. Door het zenuwstelsel oude spanning te laten ontladen ontmantelen we samen deze oude beschermmechanismen waardoor je steeds beter durft te vertrouwen op jezelf, de liefde en de ander.  Helderheid, verantwoordelijkheid en heling zijn daarbij de belangrijkste uitgangspunten. In de eerste instantie heb je helder inzicht nodig in jouw innerlijke wereld. Wat doet er pijn, wat zijn je werkelijke behoeften en grenzen en hoe ga je daarmee om? Als er door jeugdtrauma's nog diepe verwondingen zijn, is het nodig daar liefdevol bij te leren zijn. Ook is het nodig om te leren hoe je goed voor jezelf kunt zorgen. Dit is het nemen van verantwoordelijkheid van je innerlijke wereld. Dit is waar de heling begint en ik je graag ondersteun. Dit doen ik o.a. met de technieken Focusing, Voice Dialogue, adem - en lichaamswerk en de revolutionaire methode 'Brainspotting'.