Treat yourself like you would treat someone

you love

#nextlevelbeing

Echte liefde begint bij jezelf

Van jezelf houden is voor velen nog een raar begrip. Je houdt van je partner, je kinderen, je familie, vrienden en de hond, maar van jezelf? Zelfkritiek, perfectionisme, zelftwijfel en gebrek aan eigenwaarde zijn, hoe verborgen soms ook, het gevolg van niet echt van jezelf houden. In de ebundel 'Echte Liefde Aangaan' wordt heel helder beschreven welke patronen er bestaan om de liefde van buitenaf te krijgen die je jezelf niet kan geven én hoe je deze patronen kunt doorbreken.

thereallovecommitment_Echte liefde aanga
 

Herken je dit?

Image by Adi Goldstein

Onze mind is geprogrammeerd om pijn te vermijden en plezier te vergaren. Dat is simpelweg onze natuur. Zelfkritiek of afwijzing is een verkapte poging om pijn te vermijden.

Zoals in je het ebook over de Critic uitgebreid kunt lezen, zijn deze kritische gedachten er om je te behoeden voor pijn. Het is juist door deze nare en pijnlijke gedachten over jezelf dat je jezelf inhoudt, je jezelf misschien kleiner maakt, je minder risico neemt of minder persoonlijke ruimte inneemt dan je zou willen. Door jezelf alvast af te wijzen probeert de mind te voorkomen dat je op pijnlijke wijze door een ander wordt afgewezen.

Want stel je voor dat je afgewezen wordt? Of dat het je niet lukt om je doel te bereiken? Of dat je je belachelijk voelt? De gevoelens van schaamte en schuld die dit oproept zijn precies de gevoelens waar die pijnlijke “ik-ben-niet-mooi,goed,knap,intelligent-genoeg’- gedachten je nou voor willen behoeden.

 

Dus liever geen of weinig zelfvertrouwen/ zelfliefde in stand houden dan riskeren dat je afgewezen wordt. 

 

Hoe vertrouwd deze gedachten ook zijn, ze houden je als een halsband en een ketting in je oude vertrouwde comfort zone. Een plek die niet fijn is en je verhindert om te genieten in het leven. 

Gebrek aan zelfliefde

Tekenen dat je wat extra zelfliefde kunt gebruiken zijn onder andere:

 

 • Je hebt een diepe angst om niet goed genoeg te zijn.

 • Je gelooft dat je heel hard je best moet doen om liefde, aandacht en waardering te verdienen.

 • Je stelt hele hoge eisen aan jezelf en anderen.

 • Er is een innerlijk stemmetje dat je regelmatig bekritiseert.

 • De mening van anderen over jou of je partner is erg belangrijk voor je. 

 • Neiging tot depressie.

 • Je bent behoorlijk streng voor jezelf.

 • Je doet vaak wat er van je verwacht wordt in plaats van wat jij wil. 

 • Je doet teveel voor anderen. 

 • Je vindt het heel erg moeilijk om boosheid te voelen en te uiten.                                                                                                Als je al boosheid en frustratie kunt voelen, krop je die op in je lichaam en geeft dat spanning in je lijf. 

 • Je krijgt vaak niet de erkenning die je nodig hebt wat soms wrok geeft.

 • Er leeft veel angst in je waardoor je liever geen risico’s neemt.

 • Er is weinig tijd voor jezelf omdat je altijd met anderen bezig bent.

 • Je bent vaak afgestemd op en afhankelijk van de mening van anderen.

 • Je voelt je vaak onzeker over jezelf. 

 • Je hebt de neiging jezelf klein of onzichtbaar te maken. 

 • Ontspannen is iets dat je erg moeilijk vindt. 

 • Je hebt moeite om dingen in de wereld te zetten. 

 • Je maakt je gemakkelijk zorgen om van alles. 

 • Je vindt verlichting in verslavende middelen die je helpen om met stress en spanningen om te gaan. 

 • Je hebt periodes van depressie en angst meegemaakt. 

 • Je voelt je niet echt thuis in je eigen lichaam. 

 • Je hebt meer last van stress dan anderen. 

 • Je hebt last van gevoelens van minderwaardigheid.

 • Je vergoelijkt grensoverschrijdend gedrag van de ander ten koste van jezelf.

Helen van de kern wond

Ieder mens heeft veiligheid en liefde nodig om zijn potentieel tot wasdom te laten komen. Het wil zich geliefd en veilig voelen. Als er door omstandigheden niet of te weinig in onze behoefte aan intimiteit, liefde, zorg en troost voorzien is, ontstaat er onvermijdelijk een verwonding rond in onze kern, ook wel de 'kern wond’ genoemd. De kern wond bestaat uit oude pijnlagen, onvervulde behoeften, pijnlijke gevoelens en negatieve overtuigingen in één. Het is dus een samengestelde verwonding, opgebouwd uit al die verschillende lagen.

 

“Als een organisme vastzit in overlevingsmodus, met meer energie gericht op "onzichtbare" vijanden,

dan is er geen ruimte meer voor koestering, zorg en Liefde. Dus als je als mens je verdedigt in het

heden op onzichtbare aanvallen van het verleden dan staat dat ons in de weg voor onze innigste relaties en ons vermogen om te kunnen fantaseren, plannen, spelen, leren en aandacht te geven

aan andere mensen.”

Pr. Dr. Bessel van der Kolk      

 

Mensen die een dergelijke kernverwonding voor het eerst voelen worden vaak overweldigd door een eindeloze leegte; een treur- en kleurloze liefdeloze eenzaamheid. Vaak gaat dat gepaard met intense angst en zelfs paniek. Als kind waren deze gevoelens er al en waren ze zó intens dat je je er voor af hebt gesloten. Dat doen we door onbewuste samentrekking van spieren en cellen, waardoor we plaatselijk van het zenuwstelsel afgesloten raken. Zo’n kernverwonding is dus altijd in het lichaam te traceren, in eerste instantie vaak als een verdoofd of zeer gespannen gebied. Praten over problemen is om deze reden niet voldoende. Ik wil je graag laten zien hoe belangrijk het is dat je diep in je lichaam leert voelen en bevrijden wat daar leeft. Dat mag langzaam maar zeker tot leven worden gewekt en weer deel van je levensenergie worden. In de sessies waarin ik met een aantal hele bijzondere technieken werk, kun je bijna moeiteloos bij deze oude gevoelens en ze in een veilige setting loslaten. 

Tips en inspiratie

Hoe zou het zijn als..

.. je je goed zou voelen over jezelf en je daadkrachtig je eigen keuzes zou durven maken? En je heel duidelijk weet wat je grenzen zijn en waar je behoeften liggen? Om deze vervolgens op een volwassen en krachtige manier te verwoorden en communiceren? Hoe zou het zijn om de zoektocht naar liefde, waardering en aandacht die je buiten jezelf zoekt te staken en thuis te komen in jezelf?

Ik ervaar het als mijn missie om je te laten ervaren dat emoties richtingaanwijzers zijn voor iets dieps in jou dat nog niet gezien of gehoord is. Door stil te worden, te voelen en dicht bij jezelf te zijn kun je het verhaal horen dat je lichaam fluistert. Ik wil je laten ervaren dat gelukkig zijn niet zit in het vermijden van welke emotie dan ook, maar juist betekent dat je kunt zijn met wat er is, ook de pijnlijke emoties die je menselijke bestaan, voor de rest van je leven zullen blijven kleuren.  

In mijn nieuwsbrieven, blogs en video's deel ik veel inzichten, tips en inspiratie over hoe je dit kan doen. Als je echt next level wil gaan neem dan contact met me op voor een afspraak. Dan werken we samen aan het bevrijden van de emoties die je gevangen houden in het verleden zodat je kan genieten van jezelf het leven zoals het zich aandient.