BarinspottingWat is Brainspotting?

Brainspotting is een methode gericht op het verwerken van bewuste en onbewuste blokkades die je op een negatieve manier beïnvloeden, zoals trauma’s, emotionele blokkades, stressklachten of beperkende denkpatronen.

Wanneer een gebeurtenis lichamelijk of emotioneel letsel veroorzaakt (en er sprake is van verdriet, angst, pijn of een gevoel van machteloosheid), kan er een blokkade ontstaan. Deze blokkade kan ervoor zorgen dat je ervaart dat je ‘vastzit’. Het trauma wordt vastgehouden in je lichaam en je brein, wat in het dagelijks leven veel last kan veroorzaken. Het beïnvloedt je gedachten, handelen en zelfs je gezondheid.Met Brainspotting kunnen deze emotionele en lichamelijke blokkades worden gelokaliseerd en opgelost. Deze techniek maakt het mogelijk om ervaringen te verwerken en symptomen aan te pakken die zich buiten het bereik van je bewuste verstandelijke vermogens bevinden. Het brein maakt hierbij nieuwe verbindingen aan, waardoor je als vanzelf anders gaat denken en handelen.

Brainspotting werd ontdekt door psychotherapeut David Grand tijdens een EMDR-sessie, waarbij hij merkte dat mensen naar een bepaald punt keken terwijl ze over een bepaald onderwerp praatten.

De kracht van Brainspotting ligt in het bereiken van de dieper gelegen hersendelen, waar trauma’s en psychische blokkades zijn opgeslagen. Waar klassieke gesprekstherapieën zich richten op de oppervlakkige hersendelen, de neocortex genoemd, gaat Brainspotting verder. Door de dieper gelegen structuren in het brein te bereiken, kan verwerking plaatsvinden en kunnen blijvende veranderingen worden bewerkstelligd.

Waar helpt Brainspotting bij?

 • Je ervaart angst/stress/spanning/paniek
 • Je hebt last van pijnlijke herinneringen
 • Je hebt last van fobieën
 • Je wilt meer ontspanning in je leven
 • Je piekert en/of je slaapt slecht
 • Je hebt een burn-out of ervaart nog restklachten
 • Je wilt meer zelfvertrouwen
 • Je hebt last van bepaalde gewoontes, emoties of lichamelijke reacties waar je vanaf wil

Staat je klacht er niet tussen, neem dan contact met mij op. Ik verwacht dat we ook met jouw hulpvraag aan de slag kunnen.

Hoe werkt Brainspotting

Tijdens een Brainspotting-sessie creëren we samen een veilige setting voor het loslaten van het trauma, de blokkade of stressklacht. De herinneringen die hieraan verbonden zijn, zorgen voor een gevoel in het lichaam dat samenhangt met een oogpositie. Deze oogpositie (Brainspot) is de ingang voor het verwerkingsproces. Als dat punt vastgehouden wordt, raken de essentiële gebieden in de hersenen gestimuleerd. Onverwerkte informatie die hier ligt opgeslagen, wordt aangesproken en kan zich gaan oplossen. Het bijzondere hieraan is dat het brein zichzelf gaat reguleren. Het is een proces waar weinig in gestuurd wordt en waarbij weinig gesproken hoeft te worden.De voordelen van Brainspotting

 • laagdrempelige methode geschikt voor alle leeftijden
 • effectief bij psychische en lichamelijke klachten
 • breed scala aan mogelijkheden, afgestemd op de situatie en moment
 • helpend bij mensen die het lastig vinden om over hun gevoelens of ervaringen te praten
 • kortdurend en snel resultaat
 • diepgaand en blijvend effect
 • bereikt bewuste en onbewuste gebieden van het brein
 • minder risico op her-traumatisering
 • nadruk op neurofysiologie en minder accent op cognitie en verbale vermogens.


Staat je klacht er niet tussen, neem dan contact met mij op. Ik verwacht dat we ook met jouw hulpvraag aan de slag kunnen.


Brainspotting is een relatief nieuwe therapievorm maar blijkt in de praktijk uitermate effectief. Op dit moment wordt nog veel wetenschappelijk onderzoek gedaan, zowel naar de effecten van Brainspotting op het brein als naar de resultaten.


Investering


Wat er nodig is aan sessies is geheel afhankelijk van de vraag en jouw doel. Problematiek die al wat langer speelt of die wat complexer is kan ervoor zorgen dat er wat meer sessies nodig zijn. Ook zaken zoals betrokkenheid en motivatie zijn hierin van belang. Ik gebruik technieken waarbij er in het algemeen binnen korte tijd een positieve verandering plaatsvindt. Gemiddeld genomen mag je rekening houden met twee tot vier sessies. Dit is een schatting van het aantal sessies en uiteraard kijken we na elke sessie wat er voor jou (nog) nodig is.Sessie: 125 euro

Een sessie duurt 1 tot 1,5 uur

Traject van 3 sessies: 325 euro

Het intakegesprek inclusief sessie en twee vervolgsessies van 1 uur (binnen 6 weken)

Traject van 5 sessies: 600 euro

Het intakegesprek inclusief sessie en vier vervolgsessies van 1 uur (binnen 9 weken)


Alle sessies kunnen ook online plaatsvinden, daarom bied ik deze ook aan via Zoom

We starten altijd met een intake en een eerste sessie zodat we weten of en hoeveel sessies er ongeveer nodig zijn.

© 2023 Chantalle Kamycki Coaching, Training en Opleiding