De Heart Defenders

Welk beschermmechanisme zit onbewust jouw geluk in de weg?

Marie-José

"Ik heb al veel (zelfhulp-)boeken gelezen over relaties en communiceren. Het e-book heeft me heel veel inzichten gegeven in hoe ik in elkaar steek, mijn vastgezette patroontjes en hoe ik reageer als ik gekwetst wordt. Ook heb ik veel inzicht gekregen hoe het met mijn partner op dat gebied zit. Zó herkenbaar, wow!"

Wat Zijn Heart Defenders?

Heart Defenders zijn beschermmechanismen die we onszelf als kind hebben aangemeten. Als kind kom je in relatie tot de wereld en de ander voor het eerst in aanraking met pijn. Bij gebrek aan steun of juiste troost moest je zelf je emoties zien te reguleren. En dat deed je met behulp van wat wij de Heart Defenders noemen.


Hier onder zet ik ze voor je op een rijtje.

De Critic

Deze Heart Defender is verantwoordelijk voor ongeveer 70% van relatiebreuken. Kritiek is het wapen waarmee de Critic de ander, maar ook zichzelf aanvalt. Geluk wordt gekoppeld aan perfectie. De Critic heeft liever gelijk dan geluk.

De Hesitator

Deze Heart Defender verward echte liefde met verliefdheid. Zodra de vlinders minder worden, begint de twijfel; is dit het wel? Als de ander zich dan terugtrekt, laait de liefde weer op. Verlatingsangst en bindingsangst wisselen elkaar af; de duw- en trek dynamiek.

De Avoider

Deze Heart Defender houdt zijn binnenwereld hermetisch afgesloten. Gevoelens en emoties zijn lastig en worden het liefst vermeden. Hiermee wordt echte intimiteit lastig en zelfs als verstikkend ervaren. Als dit gebeurt trekt de Avoider zich makkelijk terug en laat de ander in het ongewisse achter. Ruimte en vrijheid zonder gedoe is het credo van deze Heart Defender.

De Martyr

Deze Heart Defender beschermt ons tegen teveel pijn door onze levensenergie te verdoven. Jezelf kleiner en onzichtbaar maken is wat je als kind het beste hielp om je te veilig te voelen in een onveilige omgeving.

De Pleaser

Deze Heart Defender wil je veilig houden door je overmatig te laten focussen op de ander. Door altijd klaar te staan voor anderen en jezelf op te offeren denkt deze beschermer dat je de grootste kans op liefde, aandacht en veiligheid hebt. Jezelf op de eerste plaats zetten voelt egoïstisch en zelfs gevaarlijk.

De Steamroller

Deze Heart Defender heeft net als de Martyr grote onveiligheid gekend. In tegenstelling tot de Martyr is de Steamroller in de 'vecht'-modus geschoten. Hij maakt zich groter, belangrijker en is dominant. Dit doet hij omdat hij ooit besloten heeft dat kwetsbaarheid gelijk staat aan onveiligheid. "My way or the highway" is dan ook wat hij uitstraalt.

Doe Hier De Heart Defender- Test

© 2023 Chantalle Kamycki Coaching, Training en Opleiding