HaveningWat is Havening?

Het woord ‘Havening’ komt van het Engelse woord thuishaven. Havening is een psycho-sensorische techniek die vanuit neurowetenschappen is ontwikkeld. Hiermee kan makkelijk, snel en effectief een groot deel aan stress gerelateerde klachten worden opgelost. Daarnaast kan deze methode gebruikt worden voor het stimuleren van persoonlijke groei en het opbouwen van veerkracht. Het is een techniek waarbij gebruik gemaakt wordt van aanrakingen bij de armen, de handpalmen en het gezicht, en psychologische afleiding.
Bij het ontstaan van trauma spelen vier onderdelen een belangrijke rol.

Allereerst heeft er een gebeurtenis plaatsgevonden. Dit kan iets zijn dat je zelf hebt ervaren, maar het kan ook bij het zien dat het iemand anders overkomt, of bij het horen over iets dat een ander is overkomen.

Ten tweede moet de gebeurtenis een betekenis voor jou hebben en een emotionele reactie oproepen.

Een derde onderdeel is de conditie van je brein, mogelijk is je brein meer vatbaar. Bijvoorbeeld wanneer je in een stressvolle periode zit, of je achtergrond is kwetsbaar.

Het laatste onderdeel is dat de gebeurtenis een element heeft waarbij je het gevoel had dat je niet weg kon – fysiek of mentaal. Als jouw brein vervolgens wordt getriggerd op een soortgelijke manier kan dat dezelfde nare gevoelens oproepen. Je reageert op eenzelfde manier, zoals de eerste keer dat je het trauma of de ervaring opdeed.

Waar helpt Havening bij?

  • Je ervaart angst/stress/spanning/paniek
  • Je hebt last van pijnlijke herinneringen
  • Je hebt last van fobieën
  • Je wilt meer ontspanning in je leven
  • Je piekert en/of je slaapt slecht
  • Je hebt een burn-out of ervaart nog restklachten
  • Je wilt meer zelfvertrouwen
  • Je hebt last van bepaalde gewoontes, emoties of lichamelijke reacties waar je vanaf wil

Staat je klacht er niet tussen, neem dan contact met mij op. Ik verwacht dat we ook met jouw hulpvraag aan de slag kunnen.

Hoe werkt Havening?

Tijdens een Havening sessie activeren we kort de traumatische gebeurtenis of emotionele herinnering.

Dit doen we door de gebeurtenis kort terug te halen in je gedachten. Door hieraan terug te denken, wordt het deel van je brein geactiveerd waar dit trauma ligt opgeslagen.

Wanneer je niet precies weet waar een klacht of probleem is begonnen, of als er geen duidelijke herinnering is, dan kunnen we werken met de symptomen of klachten die je ervaart.Dan wordt de Havening-aanraking toegepast. Dit zijn aanrakingen op bovenarmen, handen en gezicht – dit kan door jou zelf of door de behandelaar worden toegepast – deze aanrakingen zorgen ervoor dat er tegelijk delta-golven in het brein worden opgewekt. Door deze delta-golven komen er stoffen vrij die de negatieve emotionele lading loskoppelen van de traumatische herinnering.

Deze delta-golven hebben het positieve bijeffect dat ze de gelukhormonen in het brein verhogen, zoals serotonine, gaba en oxytocine.

Tegelijkertijd werken we met aangename psychologische afleidingen zodat de nare herinnering uit het werkgeheugen verdwijnt. De emotie zal na een sessie losgekoppeld zijn van de traumatische ervaring of stressvolle herinnering, deze voelt neutraal. De rust keert terug, de lichamelijke klachten die in de loop der tijd zijn ontstaan kunnen verdwijnen. Angsten, spanningen, fobieën, en trauma’s die al jaren aanwezig zijn kunnen zo in relatief korte tijd verdwijnen.


We geven de zenuwcellen in je brein de mogelijkheid om nieuwe, positieve verbindingen aan te maken, waardoor je veerkrachtiger wordt en de trigger zijn emotionele macht over je verliest.

Het mooie aan deze techniek is dat je dit ook zelf in allerlei situaties kan toepassen.Investering


Wat er nodig is aan sessies is geheel afhankelijk van de vraag en jouw doel. Problematiek die al wat langer speelt of die wat complexer is kan ervoor zorgen dat er wat meer sessies nodig zijn. Ook zaken zoals betrokkenheid en motivatie zijn hierin van belang. Ik gebruik technieken waarbij er in het algemeen binnen korte tijd een positieve verandering plaatsvindt. Gemiddeld genomen mag je rekening houden met twee tot vier sessies. Dit is een schatting van het aantal sessies en uiteraard kijken we na elke sessie wat er voor jou (nog) nodig is.Sessie: 125 euro

Een sessie duurt 1 tot 1,5 uur

Traject van 3 sessies: 325 euro

Het intakegesprek inclusief sessie en twee vervolgsessies van 1 uur (binnen 6 weken)

Traject van 5 sessies: 600 euro

Het intakegesprek inclusief sessie en vier vervolgsessies van 1 uur (binnen 9 weken)


Alle sessies kunnen ook online plaatsvinden, daarom bied ik deze ook aan via Zoom

We starten altijd met een intake en een eerste sessie zodat we weten of en hoeveel sessies er ongeveer nodig zijn.

© 2023 Chantalle Kamycki Coaching, Training en Opleiding